Mart Ayı Gündemi

Mart Ayı Gündemi

Harun ÖZDEMİRCİ
Dini Yayınlar Dairesi Başkanı

"Birlikte ve kardeşçe yaşamaya azimliyiz."

Türkiye Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan, geçtiğimiz günlerde ülkemizde birçok resmi ve sivil kuruluşun, özellikle de halkımızın yoğun tepkisine neden olan Fransa parlamentosunda kabul edilen sözde Ermeni soykırımı ile ilgili tasarıya tepki olarak, kendisiyle yaptığımız bir görüşmeye başlarken böyle diyordu. Binlerce Ermeni vatandaşımız adına duygularını ve tarihi olayları çarpıtmaya, insanları birbirine düşürmeye yönelik girişimlere tepkisini dile getirirken gelişen olaylar karşısında da endişelenmesi boşuna değil elbette. Bu topraklarda doğmuş, bu topraklarda yaşamış, suyunu, ekmeğini paylaştığı insanlarla beraberce yaşamanın mutluluğunu tatmış olmanın huzuru içerisindeyken, "Türklere ve Ermenilere yapılan bütün haksızlıklar nedeniyle huzursuz olmaları” da boşuna değildi.
Eğer Fransa parlamentosunda yaşananlar yalnızca dünya gündeminde yer edinme heveslisi bir avuç insanın çabaları olsaydı, sorun en azından bizim açımızdan pek büyük sayılmazdı. Tarihe mal olmuş hatalarına yandaş arayan ülkelerin tarihi gerçekler karşısında yapabilecekleri fazla da birşey yok aslında. Dergimizin ilk sayfalarında yer alan Mesrob Mutafyan’ın görüşleri de söylediklerimizi doğrular nitelikte.
Bu sayımızda ağırlıklı olarak işlediğimiz ve Rıdvan Nizamoğlu’nun, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuruluşu ve laiklikle ilgisini konu edinen yazısında, Anayasamızda yer alan Din ve Laiklik kavramları da geniş bir şekilde ele alınıyor. Özellikle geçtiğimiz yıllarda kamuoyunda bazı tartışmalara neden olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması ve din işlerinin cemaatlere bırakılması şeklindeki düşüncelerin de incelendiği yazıda, Anayasada belirtildiği üzere İslam dini ile ilgili işlerle sorumlu tutulan Diyanet İşleri Başkanlığımda bir takım mezhep ve grupların temsili şeklindeki görüşlere karşı da gerekli cevaplar bulmanız mümkün.
Kurban Bayramı münasebetiyle ülke gündemini meşgul eden konulardan biri de Kurban meselesi. Şükrü Özbuğday’ın kaleme aldığı ve toplumda yardımlaşma ve dayanışma açısından Kur- ban’ın işlendiği yazıda halkımızın kurbanla ilgili olarak Başkanlığımıza, gerek telefonla gerekse yazı ile yönelttiği birçok soruya cevap veriliyor.
İlgi ile okuyacağınızı ümit ettiğimiz bir başka yazı da Battal Gazi Leylek ve Bahili Kan- soy tarafından kaleme alınan Diyanet İşleri Başkanlığı’nca gerçekleştirilen Hac organizesi. Flac ile ilgili özet bilgilerin sunulduğu ve organize çeşitlerinin de anlatıldığı dosyada ayrıca Haccın sosyal ve psikolojik açıdan bir değerlerdirmesi de yer alıyor.
7 Şubat 1923 Çarşamba günü Atatürk’ün Balıkesir Zağnospaşa Camii’nde okuduğu hutbe dolayısıyla bu yıl aynı camide bir program düzenlendi. Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Mehmet Nuri Yılmaz’ın da iştirak ederek, Atatürk’ün din ile ilgili görüşlerini konu edinen bir konferans verdiği programı Ahmet Arslan izledi.
Hayatın gitgide daha da basitleştirilmeye çalışıldığı, bununla beraber adeta insanların yaratılışlarına zıt arayışlarının yoğunlaştığı bir zemine doğru ilerliyor dünya. Yüzyıllar öncesine dayanan dostluklar yıkılmaya çalışılıyor. Büyük çalışmalar sonucu ortaya çıkan diyaloglar baltalanmak isteniyor. Mesafeler teknoloji vasıtasıyla küçülürken insanlar ve toplumlar arasında tanımlamasını yapmakta zorlandığımız uçurumlar oluşuyor. Ve gün geçtikçe maddiyata olduğu kadar maneviyata da ne kadar muhtaç olduğumuz gerçeği gün gibi su yüzüne çıkıyor.
Yapmamız gereken bütün zamanlara ve mekanlara hükmeden, seslenen bir yüce buyruğu, insanoğluna daha iyi anlatabilmenin yollarını aramak olsa gerek.
Her yönüyle daha iyinin, daha güzelin bir arayışını aksettiren Dergimizin bir sonraki sayısında buluşmak üzere herşey gönlünüzce olsun.
Kurban bayramınızı da en içten duygularla kutluyorum, kalın sağlıcakla.