Makale

Azerbaycan Seyahati Ve Bakü Şehitlik camii

Azerbaycan Seyahati ve Bakü Şehitlik Camii

İbrahim ÇELİK

Azerbaycan’da Türkiye Diyanet Vakfı’nca yaptırılan Bakü Şehitlik Camii ile Karaçukur Hacı Salih GÜRKAN Camii’ni ibadete açmak ve Ceryanbatan’da iş adamı Cemil KAHVECİ ve Azeri ortağı Gül- bala PİRYEV tarafından yaptırılacak olan caminin temelini atmak üzere Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri YILMAZ, beraberinde Başkan Yardımcısı Ahmet ŞARK, Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Arif SOYTÜRK, TDV Mütevelli Heyeti II. Başkanı Kemal GÜRAN, Mütevelli Heyeti Üyeleri Mehmet KERVANCI, Mustafa ATEŞ, Mustafa KARAHAN, Emrullah AKSARI, TDV Dış Hizmetler ve Bağlı Kuruluşlar Koordinatörü Niyazi BALOĞLU TDV Baş Hukuk Müşaviri Ethem ALİMOGLU, Fatih Camii Müezzinleri Ali Rıza ŞAHİN, Şerif DUMAN, emekli Müezzin Celal YILMAZ ve Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Şefi İbrahim ÇELİK’ten oluşan bir heyetle birlikte, Azerbaycan’a bir ziyarette bulundu,
Muhteşem bir törenle ibadete açılan Bakü Şehitlik Camii’nin açılış töreninde ilk konuşmayı Kafkas Müslümanları idaresi Başkanı Allahşükür PAŞAZADE yaparak şunları söyledi. “Bugünlere gelene kadar Azerbaycan halkı çok şehit vermiştir. Ama neticede Cenab-ı Allah bu şehitlerin kanları hürmetine bize bağımsızlığımızı bahşetmiştir. Eğer birleşebilsek, kavga olmasa, dedikodular olmasa, maneviyatımıza darbe vuranlar olmasa, geleceğimiz inşaallah parlak olacaktır. Biz bugün halkımızı birliğe çağırmalıyız. Şehitlerimizin ruhu bizimledir. Bugün yüzümüz de şehitlerin huzurunda ak olsun. Şu anda sıkıntılarımız var. Biz inanıyoruz ki, 70 yıl içinde akan kanlarımız boşa gitmedi. Şehitler yeşil ağaç gibidir. Bu camide okunan ezanlar, yapılan dualar bir su gibi şehitliğe dökülecektir."
Törende bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri YILMAZ da:" Türkiye ile Azerbaycan arasında tarihi ve dini bağlarımız mevcutur. Yaptırılan ve yaptırılacak olan cami ve diğer eserler, kardeşlerimize Türkiyenin bir armağanıdır."dedi.
Tören konuşmalarından sonra “Azerbaycan Bakü Şehitlik Camii" Diyanet İşleri Başkanı Mehmed Nuri YILMAZ ve Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Al-
Başbakan Yardımcısı İzzet RÜSTEMOV da yaptığı konuşmada: “Şehitler diyarında Türkiye’nin hediye ettiği camiyi açıyoruz. Bizim zor günlerimizde Türkiye yanımızda olmuştur. Ayrıca bu cami için teşekkür ediyoruz. Türkiye Türk dünyasında çok büyük ve kudretli bir devlettir. Türkiye, Türk Cumhuriyetlerinin inanç yeridir, ümit yeridir. Yıllarca birbirimizden ayrı yaşadık ama çok şükür şimdi kavuştuk." dedi.
Allah şükür PAŞAZADE tarafından ibadete açıldı. Cuma namazı kalabalık bir cemaatle kılındı. Cuma hutbesi Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri YILMAZ tarafından okundu. Cuma namazı ise Kafkas Müslümanları İdaresi Başkan Yardımcısı Selman MUSAOĞLU tarafından kıldırıldı.
Ayrıca Bakü’de bulunan işadamı Cemil KAHVECİ ve Azeri iş ortağı Gülbala PİRYEV tarafından Ceyranbatan’da yaptırılacak olan caminin temel atma merasimi de yapıldı. Törende Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri YILMAZ ve Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Allahşükür PAŞAZADE kısa bir konuşma yaparak, caminin burada yaşayan insanlara hayırlı olmasını dilediler.
Aynı gün Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar ALİYEV, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri YILMAZ ve beraberindeki 5 kişilik bir heyeti kabul etti. Haydar ALİYEV görüşme esnasında şunları söyledi: "Şehitler Hıyabanında yapmış olduğunuz cami için teşekkür ederiz. Komünizm döneminde de halkımızın özünde din vardı. Geçmişte de dinden ayrılmadılar. Eskiden Ateizm vardı. Bu bizden hasıl olmadı. Komünizm 70 yıl hüküm sürdü. İnsanlar dini unutmadı.
Nesillerden nesillere geçen İslam, insanın kanında, şuurunda vardır. Kafkas ruhani idaresi devamlı, olmuştur. Dine komünizm döneminde de müracaat edenler oldu. Burada din, yaşlı adamların işidir, diye inanılır. Devlet işiyle meşgul olanlar dinle uğraşmaz diye kanaat var. Fakat son 4 yıldır mescitler açıldı. İslam Dini burada 7 asırdan beri var. Ona ihtiyaç yok denemez. Dine ihtiyaç vardır. İslam değerli bir dindir. Biz İslam Dinini yüksek tutacağız."
Azerbaycan ile Türkiye arasında münasebetlerin iyi olduğunu, kendilerinin Türkiye ile kardeşliğinin devam edeceğini belirten ALİYEV, konuşmasına şöyle devam etti; “Kazablan- ka’da İslam Konfrensı Teşkila- tı’nda Ermenistan’ın Karabağ’a tecavüzünü dile getirdim. Şu anda 1 milyon göçmen var. Göçmenlere yardım yapıldı. Ancak son zamanlarda Kızılay’ın yardımı azaldı. Ermenistan’ın tecavüzü çok kötüdür. Bunu sulh ile çözmek zordur. Ermenistan işgalcidir, tecavüzcüdür. Toprak bütünlüğü bütün devletler için gereklidir. Ermenistan’ın tecavüzü bütün Türk dünyasınadır. Iran şimdi Ermenistan ile dost. Ermeniden müslümana dost olmaz. Doğu Anadolu’yu Ermenistan’ın zannediyorlar. Ermenistan işgal ettiği yerlerden çıksın. Ondan sonra ticari ilişkiler kuralım. Kafkaslarda Ermeniden daha büyük tehlike yoktur."
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri YILMAZ da görüşme esnasında yaptığı konuşmada şunları dile getirdi; "Azerbaycan’ın Dini İdaresi ile daima işbirliği yapıyoruz. Kardeş ülke Azerbaycan’ı çok seviyoruz. Bütün dinlerde işgal, zulüm, tecavüz yoktur.
Kardeş Cumhuriyetlere her türlü yardımı yapmaya hazırız. Biz din görevlileri gönderiyoruz. Dini kitaplar gönderiyoruz. Bundan maksadımız kardeşlerimize dini konularda yardımcı olmaktır. Geçtiğimiz yıl Avrasya İslam Şurasını kurduk. Bu sene Ekim’de İkincisini toplayacağız. Şeyhül İslam Allahşükür PAŞAZADE’yi de bu şuraya davet ettik. Kendisini bekliyoruz. Yeni çıkan bir kanundan dolayı buradaki din görevlilerimizin bazı sıkıntıları var. Bunların çözümü gerekiyor."
Görüşmelerden sonra aynı gün Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Azerbaycan’da yapılan 8 adet camiden birisi olan Karaçukur Hacı Salih GÜRKAN Camii de düzenlenen bir törenle ibadete açıldı.
Tören münasebetiyle, caminin yapımında büyük emeği geçen Bağır AGA, yaptığı konuşmasında; Türkiye Diyanet Vakfı ’na böyle güzel ve anlamlı bir cami yaptığından dolayı teşekkür etti. Caminin gayretli çalışmalar neticesinde çok kısa bir dönemde bitirildiğini söyleyen Bağır AĞA, kısa bir zamanda camiye ilave olarak imam lojmanı ve gasilhane yapılmasını istedi. ♦