Makale

OLUMLU DÜŞÜNME

OLUMLU DÜŞÜNME

Sema DOĞAN
Okul Psikoloğu

Sevgili hanımlar,
Hepimiz, ortak değerleri üzüntüleri, sevinçleri, benzerlikleri aykırılıkları olan kadınlarız. Her an kendimizin, sevdiklerimizin başına kötü birşeyler geleceğinin korkusunu, üzerimizdeki sorumlulukları devamlı taşıyamayacağımızın kaygısını yaşarız. Çevremizdekilerin beklentilerini karşılayamayacağımızı düşünür ve bu arada kendi isteklerimizi yapamaz, duygularımızı yansıtamaz, beklentilerimizi karşılayamayız. Sonunda hayattan zevk almaz hale geliriz.
Dünyaya olumsuz gözlüklerle bakmaya başladığımızda ise kafamıza olumsuz düşünceler doluşur. Olumsuz düşündükçe mutsuz ve başarısız olur; mutsuz ve başarısız oldukça da olumsuz düşünürüz. Bu kısır döngü sürüp gider. Üstelik bir de hayatımızı kontrol edemediğimiz ve herşeyin kendi dışımızda gerçekleştiği duygusuna kapılırsak, hayat gitgide anlamsızlaşabilir. Endişelerimiz, korkularımız, takıntılarımız, bizi esir alan zincirler haline gelir. Kendi kuruntularımızın kölesi oluruz.
Elbette ki problemleriyle başa çıkabilen, kendini seven; kendini kabul eden, kendine güvenen, ayakları yere basan, güçlü, başarılı kadınlar da vardır. Ama siz onlardan değilseniz, o zaman değişmenin zamanı gelmiş demektir.
Değişmek zordur, çünkü çaba ve destek ister. “Değişmek istemiyorum, çünkü nasıl değişeceğimi bilmiyorum” diyordu, Simyacı’daki Ceolho. Nereden, nasıl başlayacağımızı bilemeyebiliriz? Ama önce problemlerimizi kabul edip, sonra değişmeye karar vermemiz gerekir ve inanın, sadece olumsuz düşüncelerimizi değiştirerek bile hayatımızın nasıl anlam kazandığını farkedebiliriz.
Olumlu düşünmeyi öğrenebilmemiz için şu ilkelerden yararlanabiliriz.
- Olumsuz düşüncelerimizin çetelesini tutalım. “Ben başarılı biri değilim” “Hiçbir zaman mutlu olamam”, “Dindar biri olamam”, Güzel değilim”, gibi olumsuz düşüncelerimizi her gün sayabilirsek, zamanla azaldıklarını da görürüz.
- Kaydettiğimiz olumsuz düşünceleri sorgulayalım. “-Acaba düşünce ile gerçeği birbirine karıştırıyor muyum?” diye düşünelim.
- Olumsuz düşüncemiz yaşadığımız bir olayla ilgiliyse, bir arkadaşımıza bu olayda nasıl bir tepki göstereceğini sorup, eğer onun başına gelseydi, nasıl davranacağımızı düşünelim.
-Farklı bakış açılan geliştirelim. “Bugün tembellik edip evi süpürmedim ama nihayet istediğim kitabı bitirdim” gibi.
- Olumsuz düşüncelerimizi olumlu düşüncelerle değiştirmeyi deneyelim. Nasıl mı? Şöyle:
“Bugüne kadar olan hayatım beş para etmez” yerine; “Bundan sonra yapabileceğim şeyler, değiştiremeyeceğim geçmişimden önemli.” veya
“Beni görmezden geldi ona ne yaptım acaba? “diye düşüneceğimize, “Bana kızdığını sanmıyorum. Büyük ihtimalle görmedi” şeklinde düşünebiliriz.
“Zorunlu işleri bile yapamazken, zevk alacağım işleri yapmak anlamsız olur.” demektense, “Zevk alacağım işleri yaparsam, kendimi iyi hissedip zorunlu işleri daha kolay yaparım” demek daha iyi değil mi?
“Beceremeyeceğimi biliyorum” gibi klâsik bir düşünce yerine, “Denemeden bilemem, ama herşeyi dört dörtlük yapmak zorunda değilim” diye düşünmek daha doğru değil mi?
- Olumlu düşüncelerimizi yaşantımıza geçirmeye çalışalım.
- Davranışlarımızı tahminlerimiz yönlendirir. Harekete geçmeden önce tahminlerimizin doğruluğunu sınayalım. Eğer tahminimiz doğru çıkmazsa kendimize güvenimiz artar. Çıkarsa neyi yanlış yaptığımızı tekrar düşünürüz.
Örneğin “Bu araştırmanın doğruluğuna güveniyorum ama söylersem Müdür kızar” diye tahminde bulunup söyleyemeyeceğimize, söyleyelim ve denemiş olalım.
- Dua edelim ve dualarımızın kabul olacağına inanalım.
Sonuçta unutmayalım ki “Her eylemin atası düşüncedir” (R. Waldo Emerson), Düşüncelerimize inanırsak düşündüğümüz gibi davranmaya başlanz ve sonunda değişiriz.
Hiçbir şey için geç değil. Yaşımız, mevkimiz, durumumuz, hiç bir şey eğer kararlıysak-değişmemi- zi engelleyemez. Şöyle düşünelim:
- Kum saatindeki kum tanecikleri yukarı doğru akabilir mi?
- Dünün yaralarını geriye çağırıp iyileştirebilir miyiz?
- Ağzımızdan çıkan kötü sözleri, verilen acılan geriye alabilir miyiz?
Hayır.
O halde;
Bugünün her haline iki elimle sarılıp sevgiyle okşayacağım. Çünkü bugüne değer biçilemez.
Bugünü son günümmüş gibi yaşayacağım ve eğer son günüm değilse oturup ALLAH’a şükredeceğim.
Sevgilerimle.

KAYNAKÇA:
1- Dünyadaki En Büyük Satıcı, Og Mandino
2- Düşünce Gücüyle Tedavi, L. Hay Loise
3- Sınırsız Güç, Anthony Robins