Makale

KİTAP DÜNYASI

Kitap Tanıtımı

KİTAP DÜNYASI

Yaşar ÇOLAK
Başkanlık Müfettişi

Kitaplar medeniyetlerin nefeslendikleri soluk borularıdır. Bu hakikatin bilinciyle bu yayın döneminde de siz okuyucularımız ile kitaplar dünyasında gezintiler yapmaya ve yayınlarımız ile sizler arasında köprüler tesis etmeye devam edeceğiz.
Müslüman toplum olarak geleceğimizi ve bütün değerlerimizi kendilerine emanet edeceğimiz çocuklarımız ve gençlerimizi hayata hazırlamak ve dengeli bir şekilde yetiştirmek biz yetişkinlerin en önemli görevlerinden birisidir. Bu çerçevede çocukların renkli dünyalarının tanınması, İslam’ın çocuklara yönelik yaklaşımının bilinmesi, çocukların ve gençlerin seviye ve zevklerine uygun dini yayınlara büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Başkanlığımız bu gerçeklerin bilinciyle çocukları konu alan masal, hikaye, roman, şiir, inceleme türü birçok yayını okuyucuların hizmetine sunmuştur. Özellikle masal, hikaye ve roman türünden olanlarına başka bir zaman temas ümidiyle, bu yazımızda çocuklara yönelik dini bilgiler ve İslam’ın çocuklara bakışını yansıtmayı hedeflemiş üç kitaptan bahsetmek istiyoruz.
Bunlardan birincisi Prof. Dr. Beyza BİLGİN’in hazırladığı ve ilk baskısı 1987 yılında çıkan ve 3. baskısı gerçekleştirilen “İslam ve Çocuk” adlı eserdir. Hocanın uzun yıllara yayılan akademik araştırmaları neticesinde ulaştığı sonuçlar ile elde ettiği birikiminin izlerini bu kitapta fazlasıyla görmekteyiz. Yazar bu eserinde İslami bilgilerle tecrübeye dayanan bilgileri başarılı bir şekilde buluşturmuştur. Kitapta yaratılış açısından insanın ortak özellikleri ve bir hedefe yönelişleri, İslam dininin çocuğa verdiği önemi, anne babaların çocuklara, onların özelliklerini koruyup geliştirmede ve hedefe yönelişlerini gerçekleştirmedeki görevlerini, çocukların kendilerine bunları sağlamak durumunda olanları korumaları ile ilgili görevlerini, çocukların sahip oldukları özellikler ve yönelmiş oldukları hedefler, ortak ve ayrı yönlerini kolay anlaşılır bir üslup içinde ortaya konmaktadır. Yazar kitabın önsözüne düştüğü notta bu çalışmasının küçük bir katkı olarak kabul edilmesini istemekte ise de, bunu kendisinin mütevazi ve sorumlu ilim adamı kişiliğine hamletmek daha uygun olacaktır. Hacminin tersine içeriğinin özgün katkılar itibarıyla oldukça dolu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kitabın asıl önemi, İslam’la ilintili olarak çirkinlerin yoğun olarak yansıtıldığı bugünlerde, İslam’ın güler yüzünü ve sonsuz güzeliklerini insanlığın önüne bir ışık ve umut kaynağı olarak sunmasıdır. Okuyucular bu kitapta, çocuk sevgisinin Allah sevgisinden neşet ettiği, yaratıcının yarattıklarının sahibi olduğu ve bebeklere kendi sevgisinden bahşettiği, büyükleri de etkileyen bu ilahi sevginin olduğu, çocuklara güzel isimler vermenin önemi, kız erkek çocuk ayırımı yapmayan İslamın yüce prensipleri, anne ve babaların davranışlarının çocuklarının şahsiyetlerinin oluşumuna etkisi, çocukların da ebeveynlerine olan ödevleri, yaşlılık gerçeği ve anlamı konularında enteresan bilgi ve yorumlar bulacaklardır. Kitabın okunması ve başkalarına hediye veya tavsiye edilmesi dileğiyle...
İkinci kitap, Merhum Dr. Macit Yaşaroğlu’nun “Çocuklarımız İçin Din Bilgisi II” isimli 1998 yılında basılan eseridir. Bu kitap aynı yazarın “Çocuklarımız İçin Din Bilgisi I” eserinin devamı niteliğini taşımaktadır. Meslekten Diş hekimi olan, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde de okuyan, batı dillerinin yanısıra Arapça ve Farsçayı da öğrenen yazar, bir ömür hayalini kurduğu ideal Müslü- man-Türk gençliğinin yetişmesine katkıda bulunmak istemiş ve ilerlemiş yaşına rağmen çocuklara yönelik bu eserini kaleme almıştır. Ancak eserin basımını görmesi nasip olmamış ve 1998 yılı Mart ayı içinde Hakka yürümüştür. Eser uzun yıllar dostluk yaptığı Prof. Dr. Mehmet Sait Hatiboğlu’nun katkılarıyla neşredilmiştir. Kitapta Kıır’an ve hadis hakkında tanıtıcı bilgiler verilmektedir. İslam ve İslam’ın esasları ile İslam ve Kur’an’ın getirdiği ahlak sistemi çocuklann rahat anlayabilecekleri bir üslupla nefis bu şekilde anlatılmaktadır. Bilgiler diyaloglarla verilmekte ve diyaloglar Gonca ile Timur adlı torunlar ile dedeleri arasında geçmektedir. Özellikle Kur’an ayetlerinin ön plana çıkartılarak konuların işlenmesi kitabın ayırt edici özellikleri arasındadır. Ayrıca kitapta Yunus Emre, Ziya Gökalp, M Emin Yurdakul ve diğer Türk şairlerinin şiirlerine bolca yer verilmektedir. İslam ahlak esasları etrafında bir kültür oluşturulmaya çalışılmaktadır. Çocuk kitleyi hedef alsa da bu yönüyle onu yetişkinlerin de zevkle okuyabileceği kanaatini taşıyoruz. D.n görevlileri için yaz kurslarında faydalanabilecekleri nefis bir eser. Seçilen şiirler öğrencilere ezberletilebilecek uygunluktaki şiirlerdir.
Üçüncü eserimiz ise Din işleri Yüksek Kurulu eski üyelerinden Seyfettin Yazıcı’nın “Müslüman Gençlere Din Bilgisi” isimli eseridir. Bu eser aynı yazarın “Temel Dini Bilgiler” isimli ve Kur’an Kurslarında ders kitabı olarak okutulan eserinin ihtisarıdır. Kitapta, sırasıyla din, iman, iman esasları, ibadet, İslam, temizlik esasları, İslamın şartları, kurban, mübarek gün ve geceler, peygamberimiz, İslam ve ahlak konularında temel bilgiler verilmektedir. Bu kitap da çocukların İslam dini hakkında temel bilgileri anlama zorluğu çekmeden elde edebilecekleri bir kitaptır. Başka sayılarda buluşmak ümidiyle...