Makale

HAZİRAN AYI GÜNDEMİ

Merhaba

HAZİRAN AYI GÜNDEMİ

Harun ÖZDEMİRCİ
Dini yayınlar Dairesi Başkanı

İnsanlık tarihinin en önemli I olaylarından biri Hz. Muhammed’in dünyaya gelişleridir. Yeryüzüne numune-i imtisal olarak gönderilen Hz. Muhammed, ebedi Risalet’in sahibi, insanı bütün meziyetleri kendinde toplamış, müstesna bir şahsiyettir. Dünyada yaşadıkları ile söyledikleri onunki kadar birbirine uygun ikinci bir insan bulamazsınız.
Önümüzdeki yıllar teknolojik açıdan, maddi kalkınma itibariyle insanlığa ne getirirse getirsin, toplumun barış ve huzuru, insanlığın refah ve mutluluğu için Hz. Peygamberin ahlaki prensiplerine her zaman ihtiyaç duyulacaktır. Bu nedenle barış ve kardeşliğin, iyilik ve yardımlaşmanın yollarını gösteren Hz. Peygamberin eşsiz ahlaki prensiplerini günümüz insanına daha verimli bir şekilde anlatmak, belki de Müslüman olarak bizlerin insanlık alemine yapabileceği en büyük iyilik olacaktır.
Dergimizin bu sayısında gündemimizi oluşturan yazılardan biride Hz. Muhammed’in aile içindeki örnek davranışları. Hz. Peygamberin eşlerine, çocuklarına ve komşularına karşı tutumlarını konu edinen makalede, o büyük insanın aile yaşantısı geniş bir şekilde ele alınıyor. Özellikle Hz. Muhammed’in bir eş ve baba olarak incelendiği yazıda, O’nun sosyal yaşantısı ile ilgili bilgiler bulmanız mümkün.
Ayrıca Hz. Muhammed’in doğumu münasebetiyle düzenlenen ve gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında büyük bir coşku ile kutlanan Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri ile ilgili yazıda da Türklerin Mevlid Kandili hassasiyeti ele alınıyor.
Hz. Peygamberin yaşayışını örnek alabilmek, kişiliğini rehber edinebilmek, evrensel mesajını anlayabilmek, insanoğlunun huzuru için, barış için başvurulması gereken tek çıkar yol.
Ne zaman vatanımızdan kısa süreli de olsa ayrılacak olsak, bir kaç gün önceden başlayan bir hüzün sarar tüm bedenimizi. Memleketten, sevdiklerimizden, gözlerimizin ve ruhumuzun aşina olduğu görüntülerden uzaklaşmanın yoğunluğudur bu duygular. Bazen bir damla yaş olur, bırakıverir kendini, bazen bir umut olur kanat çırpar gökyüzüne.
Yurt dışına çalışmak üzere giden vatandaşlarımızın hissettiklerini anlatır gibidir bu yaşadıklarımız.
Suriye’ye resmi görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye’den hareket ettiğimizde kısmen de olsa hissetmiştik bu duyguları. Fakat Suriye topraklarına ayak bastığımızda şanlı tarihimizin görkemli eserleriydi bizleri karşılayan. İnsanların yüzlerinde tarihî ve kültürel bağımızı anlatan ifadeler vardı. Davranışlarında Anadolu insanının sıcaklığını hissetmiştik.
İki ülke arasındaki ilişkilerde başlayan yeni süreçten sonra, herşeyin daha iyi olacağını tahmin etmek hiç de zor değil.
Türkiye’mizin Suriye ile olan tarihî, kültürel bağlarını güçlendirmek, geliştirmek, din hizmetleri ve kültürel konularda görüş alışverişinde bulunmak, karayolu ile hac organizasyonunun gerçekleşmesine yönelik görüşmeler yapmak ve Türk İslam eserlerini ziyaret etmek maksadıyla Suriye’ye yapmış olduğumuz ziyaretin iki ülke açısından oldukça verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Birçok amaca yönelik olarak gerçekleştirilen bu görüşmeleri, Dergimizin bu sayısında geniş bir şekilde ele alıyoruz.
Suriye Arap Cumhuriyeti ile ilgili bilgilerin yer aldığı yazımızda, Şam’da bulunan Osmanlı eserlerinin bazılarını da tanıtmaya çalıştık.
Dergimizin bir sonraki sayısında buluşmak üzere herşey gönlünüzce olsun.
Hoşça kalınız.