Makale

O’nun (s.a.s.) İçin Ne Dediler?

O’nun (s.a.s.) İçin
Ne Dediler?

Hazırlayanlar: M. Kamil Yaykan / Sümeyye Özçelik

Kâinatın özü sevgi… Sevginin merkezinde Allah ve rasulü var. Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Âl-i İmran, 3/31.)
Peygamber sevgisi aynı zamanda yüce milletimizin huzur toplumuna, adalet toplumuna, birlik-beraberlik-kardeşlik toplumuna özlemi olarak da yorumlanabilir. Peygamber sevgisi, İslam âlemini “Ümmet-i Muhammed” bilincine ulaştıracak ve aynı gayeler etrafında toparlayacak yegâne reçetedir. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) insanların iyiliklerini, kurtuluşlarını gözetirdi; hoşgörüsüyle insanların kalplerini kazanır, çektiği sıkıntılardan dolayı hüzün duyardı. Çünkü o âlemlere rahmet olarak gönderilen şefkat ve merhamet peygamberi idi.
Hepimiz çok iyi biliriz ki seven hep sevdiğini düşünür ve onu anlatır. Bülbülün yüz hikâyesi varmış, hepsi de gül üstüne. Diyanet İşleri Başkanlığımızın öncülüğünde her yıl kutlanan Kutlu Doğum Haftası’nın temel amacı da Hz. Muhammed’i (s.a.s.) hatırlatmak, onu anlamaya ve anlatmaya çalışmaktır. Bizler de Hz. Peygamberi sizin dilinizle anlatmak istedik ve farklı isimlere “Hz. Peygamber sizin için ne ifade diyor, hayatınızdaki önemi nedir? Efendimizin sizi en çok etkileyen özellikleri nelerdir?” sorularını sorduk. Şimdi naif duygularını, özenle seçtikleri cümlelerini sizlerle paylaşıyoruz.

Prof. Dr. Raşit KÜÇÜK
İSAM Başkanı

Peygamber (s.a.s.) Efendimizin bir Müslümanın hayatındaki önemi elbette tartışılmayacak kadar yüce bir yerdedir, yüksek bir yerdedir. Özellikle benim gibi hayatının 40 senesini sünneti ve hadisi öğretmekle, öğrenmekle geçiren biri için bu önem çok daha bir değer ifade eder. Onun için Rasul-i Ekrem (s.a.s.) Efendimiz âleme gönderilmiş en son rehber, en son peygamber ve en son kitabın tebliğcisi olarak benim için çok büyük değer ifade ediyor. Benim için ifade ettiği değer aslında bir insan teki olarak beni aşan bir şey. Bütün insanlık için çok büyük değer ifade ediyor.
Bir seçim yapma imkânı keşke olsa ama yine de şöyle bir şey söyleyeyim: Kendisine karşı duruşlara, karşı oluşlara rağmen insanlara karşı olan insani değer münasebeti yani mesela inanmayan birini ısrarla dine davet etmesi… Bütün eziyetleri Müslümanlara yapmış ve sonra Müslüman olmuş birine, o anda geçmişteki hislerinin yok olup Müslüman olmuş kardeşi olarak ve ümmetinin bir ferdi olarak bakması; merhameti, şefkati, meveddeti bunlar benim için çok önemli.


Dr. Hüseyin KAYAPINAR
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı

Evet, Merhum Akif’in dediği gibi; “Medyun ona cemiyyeti, medyun ona ferdi / Medyundur o masuma bütün bir beşeriyyet.” sadece ben değil ki bütün dünya Peygamber Efendimize (s.a.s.) medyun. Bizler imanı, inancı Kur’an’ı ve ahlaki güzellikleri onun sayesinde öğrendik. Bizler iyilik, güzellik ve fazilet namına ne varsa Rasulüllah Efendimiz sayesinde elde ettik. Dolayısıyla peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) her yönü bizim için fevkalade önemli ve biz ona borçluyuz.
Peygamber Efendimiz bir devlet adamıydı, bir ordu komutanıydı, cemaate namaz kıldıran imamdı, husumetleri çözen bir hâkim idi. Bir aile reisi idi. Bir ticaret erbabı idi. Bir peygamberdi hepsinden önemlisi. Ve bu özelliklerinin her biriyle ilgili bize örnek teşkil eden birçok yönü var. Ama benim açımdan en etkilendiğim yönü hoşgörülü olmasıydı. İnsanlara değer vermesi, tevazu sahibi olması ve bağışlayıcı olması, maddi şeylere değer vermemesi. İnsanlar bu özellikleri sebebiyle ondan çekinmez, bir köle bir cariye bile rahatlıkla gelip ona sıkıntısını, derdini açabilirdi.


Prof. Dr. Ümit MERİÇ / Akademisyen

Bismillahirrahmanirrahim. Besmeleyi aldığımız her nefes ve verdiğimiz her nefesle bir kere daha tekrar etmek gerekir. Varlığımızı Rabbi’l-âlemin’in bize lütfettiği yaşama şerefine borçluyuz; içinde yaşadığımız kâinatı ise Allah’ın sevgilisine.
Dolayısıyla Hz. Peygamber sadece benim için değil Rabbi’l-âlemin’in var kıldığı andan itibaren kâinatın içinde olan her şeyin varlık sebebidir.
Zaman ve mekân onun aşkına halk olunmuştur. Dolayısıyla Hz. Peygamber benim için zamanların ve mekânların kendisi için var kılındığı ilk sebep ve son sonuçtur.
Dolayısıyla Hz. Peygamber’in Allah tarafından övülerek yaratılmış olan özelliklerini birbirinden ayırmak mümkün değildir. O bir küll’dür ve bütün küll’ler gibi cüz’ü yoktur.


Prof. Dr. Nurullah GENÇ / Akademisyen

Efendimiz Hazreti Muhammed’in (s.a.s.) hayatımdaki önemi, kâinatın en güzeli ve kâmili olması ve Rabbimiz tarafından seçilmiş son rehberi olmasıdır. O, tüm güzelliklerin sonsuz rehberidir. İyiliği çoğaltan bir anlayışınız varsa, bunu ancak onunla yapabilirsiniz. Ona karşı duranlar ise kötülüğün payandalarıdır. Bugün yeryüzü insanlığı ondan uzak olduğu için büyük acılar çekmektedir. Ah bilseler tek ve hakikatli, hikmetli rehberin o olduğunu. Ah bir layıkıyla bilebilsek!
Sevilmeyecek özelliği mi var ki onun… Her yönüyle saf ve temiz, her hâliyle naif ve zarif, her davranışıyla mükemmel bir insan numunesi ve her sözüyle bir peygamber. Bu nedenledir ki, özelliklerimizi ona göre düzenlemek istediğimizde, bilelim ki, güzellik adına onda bulamayacağımız tek özellik yoktur.

Demba BA / Sporcu

Hayatımızda, düşüncelerimizde onun üzerine yaptıklarımız Allah ve Hz. Muhammed (s.a.s.) rızasını kazanmak içindir. Nimetlere ve başarıya şükretmeyi ve şükrettikçe başarmayı Hz. Muhammed’den öğrendim.
Hz. Peygamberin en etkilendiğim yönleri şunlardır:
- Herkese hoşgörülü davranıp kimseyi incitmemesi
- Herkesi doğruya çağırması
- Kadınlara ve çocuklara şefkatle yaklaşması
- Kendisine gelen herkese yardım etmesi

Kenan İMİRZALIOĞLU / Oyuncu

Hz. Peygamber (s.a.s.) insanlık tarihinin gelmiş geçmiş örnek alınacak bir numaralı önderidir. Zamanlar üstü bir lider, akıllar üstü bir deha, içiyle dışıyla en güzel örnektir. O, (s.a.s.) seçilmişlerin en şereflisi; her şeyden önce her yönüyle mükemmel bir insandır. Onun ümmetinin bir ferdi olabildiğim için, kendimi şanslı biri olarak görüyorum ve beni bu dünyaya onun takipçisi, bir Müslüman olarak getiren Allah’a şükretmek için başka neden aramaya gerek duymuyorum.
Onun her özelliği sevilir. Onun her özelliği tüm insanlık tarafından sevilmelidir. Ancak, beni en çok etkileyen özelliği dürüstlüğüdür. O emrolunduğu gibi dosdoğru olabilmiş örnek bir insandır. Keşke hepimiz, “ben Müslümanım” diyen herkes, bunu unutmasak ve dürüst olmayı insan olmanın ilk prensibi olarak uygulayabilsek.
Fadime ÖZKAN / Gazeteci-Yazar

Yakıcı ama umutlu bir özleyiş benim için... Büyük bir hayranlık. Ya hakkıyla bilemedim, dediğine uyamadım ve sevmem gerektiği gibi sevemediysem korkusu. Ama sonra yakınlık, rahatlık hissi. Şükür ve yine özleyiş...
Bana yolumu şaşırmayacak pusulam. Kalbimi istikametimi doğrultan biricik rehberim ve çok değerli yol arkadaşım.
Efendimizin beni etkileyen özelliği merhametidir.

Prof. Dr. Caner TASLAMAN / Akademisyen

Allah eğer din göndermeseydi uçsuz bucaksız karanlıklarda kalmış zavallılardan da çölün ortasında susuzluktan kıvranan muhtaçlardan da çok daha kötü durumda olurduk. Hz. Muhammed Allah’ın gönderdiği nuru bizlere iletip karanlıkların yırtılmasına, ab-ı hayatı bize içirip susuzluğumuzun kaybolmasına sebep olan Allah’ın bizlere rahmetidir. Onun aracılığıyla Allah bizlere Hablullah’ı (Âl-i İmran, 3/103.) uzatmış ve bizi delalet kuyusundan çıkartmıştır.
Hz. Muhammed ahlakı Kur’an ahlakıyla ahlaklanmış, kınayanın kınamasından da çocukların taşlamasından da yılmamış, insanlardan tecrit olmadan Allah’la gönül bağını devam ettirmiş, merhametiyle de canını ortaya koymasıyla da örnek olmuş, “Sağ elime güneşi sol elime ayı verseler de davamdan vazgeçmem” demiş insanlığın iftihar tablosudur. Ona şeref olarak “Allah’ın Rasulü” unvanı yeter; bizim onu sevmemiz için ise Allah’ın onu sevmiş ve seçmiş olması yeter.

Moussa SOW / Sporcu

Hz. Muhammed (s.a.s.) inanç ve yaşam biçimimizde devrim yapan şahsiyettir. Hayattan keyif almanın yolunu öğretendir. Güzel ahlakı öğretendir. Onu çok seviyorum. Çocuklarıma ve aileme onun hayatını öğretiyorum.
Hz. Peygamberin beni en çok etkileyen yönleri şunlardır:
- Sabırlı olması
- Kendisine eziyet edenlere beddua etmemesi, lanet okumaması.
- Merhametli olması
- Güler yüzlü olmasını
- Her insana eşit davranması