Makale

hutbe - ALKOL VE UYUŞTURUCU ALIŞKANLIĞININ ZARARLARI

ALKOL VE UYUŞTURUCU ALIŞKANLIĞININ ZARARLARI
Diyanet

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُٓوا اِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْاَنْصَابُ وَالْاَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
Muhterem Müslümanlar!
Uyuşturucu madde ve alkol kullanma alışkanlığı, günümüz dünya gençliği için büyük bir tehlike durumunda olup. yurdumuz gençliğini de tehdit eder bir hale gelmiştir. Gün geçmiyor ki basın ve yayın organlarından buna dair bir haber işitmiş olmayalım.
Anarşi afetinin kokunu kazımaya uğrasan toplumumuz yakasını bu defa bir başka yıkıcıya kaptırmaktan korunmalıdır. Anarşi yolu ile maksatlarına ulaşamayacağını anlayan bazı "kirli eller" namluyu bu defa başka yönlere çevirme yolunu tutucular. Bu cümleden olmak üzere, Müsluman Türk Milletinin dinamik gücü ve geleceğinin teminatı olan gençliği, uyuşturucu maddelere ve alkole alıştırarak, onları ruhen ve bedenen çökertmek için çalışma yapmakladırlar.
Aziz Müminler!
Toplumumuza özellikle alkolle birlikte gençliğimize aşılanmak istenen bu uyuşturucu maddelerin basında, şüphesiz esrar, afyon, morfin ve eroin gelmektedir. Hint kenevirinden elde edilen esrarla hashas denilen bitkiden elde edilen afyon şiddetli birer beyin zehir ıriuSer Afyonun içerisinde % 25 nisbetinde morfin bulunur. Beyaz bir zehir olan eroin de iste bu morfinden hazırlanr ve ondan 5 kat daha zehirlidir. Bu ve benzeri uyuşturucuların toplumlara verdiyi zararı başka hic birsey veremez Bunlar kısa surede insanı ölüme götürürler Merkez sinir sistemini etkiledikleri için zeka çalışmaz olur. Böylece insan yasayan bir olu haline gelir toplum sağlıklı bir toplum olmaktan çıkar. Esasen ruhen ve bedenen dinamzminiı yitiren, çöken bir nesilden ne beklenebilir" Uyuşturulmuş bir genç atılım yapamaz, iyi karar veremez, itibarı azalır, cemiyet adamı olmak yerine, yerlerde sefil sürünen bir sokak adamı olur. Bugün batı dünyasında cadde kenarlarında, köşe baslarında sızıp kalan insanların sayısı az değildir Hepsinin ortak özelliği: kirli, sarı bir beniz, donuk bakışlar, omuzlara kadar inmiş karışık saçlar, genizden konuşma ve nihayet kamburumsu bir yapı
Muhterem Müminler!
Yaşadığımız dünya bir imtihan dünyasıdır" İmtihanın olduğu yerde de bir takım sıkıntıların olması normaldir. İnsan hu sıkıntılardan kaçmakla kurtulamaz Aksine çalışmakla, azimle, sabır ve tahammülle bunları aşmak zorundadır Karşılaştıkları zorluklardan yılan, bunları yenme azmi gösteremeyen zayıf iradeli kimseler, huzuru beyinlerini uyuşturmakta aramakta, böylece zorlukları yendiklerini veya bunlardan kurtulduklarını sanmaktadırlar. Oysa uyuşturucu madde kullananlarda önce kısa bir keyif hali başlar ızdırap ve kederler unutulur, ağrılar geçer, arkasından bulantı, sersemlik, halsizlik, kalp ve solunum yavaşlaması ile birlikte zehirlenme olur. Kişi onun tesiri devam ettiği surece hiçbir şey düşünemez hale gelir Vücudu kırgın ve dövülmüş gibi yorgundur. Eklem yerlerinde şiddetli ağrılar baslar, iştahı kesilir, çalışma gücünü kaybeder. Bitkin ve halsizdir. Ağrılar, uzuntu ve ruhi sıkıntılar iç ezikliği yeniden ve daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkar. Ölecekmiş gibi bir korku ve beklenti kendisini kaplar.
Bu halden kurtulabilmek için yeni uyuşturucu almak ister. Böylece ruhen ve bedenen büyük bir sıkıntı içine girerek gün geçtikçe zayıflar, tanınmaz hale gelir, ailesinden çoluk çocuğundan ve çevresinden kopar, büyük bir bunalıma düşerek, ruh ve beden hastası olur Her turlu koruluğu islemeye müsait hale gelir. Uyuşturucu bulabilmek için her çareye başvurur. Bunun için gerekirse anasını, babasını, çoluk ve çocuğunu bile harcamaktan çekinmez. Ahlak diye bir şey tanımaz olur hırsızlık yapar, yalan söyler, cinayet işler. Neticede bu gibilerin son durağı ya cezaevleri veya akıl hastaneleri olur. (2)
Muhterem Müslümanlar!
Uyuşturucu maddelerin ve alkolün fert ve topluma yaptığı bu buyuk zararları görünce yüce dinimizin bu husustaki kesin yasağının ne kadar manalı ve değerli olduğunu daha iyi anlıyoruz Kuran ı Kerim’de Cenabı Hak "Ey iman edenler sarhoşluk veren içkiler, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir, bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?" (3) buyurmak suretiyle bu tur kötü alışkanlıkların zararlarını anlatıyor.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) de hadisi şeriflerinde "Sarhoşluk veren her sey haramdır" (4) buyurarak bu konuda umumi bir düstur ortaya koymuş. böylece bütün uyuşturucu maddelerin ve sarhoşluk veren nesnelerin haram olduğunu beyan buyurmuştur.
Sonuç olarak sunu arzedelım ki; toplum, inançlı, ruhen ve bedenen sıhhatli ve dinamik gençlerle ayakta durur. Fikren ve bedenen olgun bir nesil bir milletin en sağlam dayanağıdır. Beyni uyuşturulmuş böylece enerji ve gençlik heyecanını, hizmet, gayret ve azmini yitirmiş bir nesil ise bir milletin yok olması demektir. Üzerinde çeşitli oyunlar oynanan. Müslüman Türk gençliği Allah’ın izniyle bu gibi zehirlerle ve yollarla da mağlup edilemeyecektir. Yeter ki millet olarak, aile, okul cami ve üniversite olarak elele verip üzerimize düsen görevi yapalım, zamanında tedbirler alalım ve gereken çarelere baş vuralım.
***
1-Uyuşturucu ve zehirli maddeler (Korunma ve tedavi çareleri) Dr. Faruk BAYÜLKEM, S.S. Yardım Bakanlığı Yay. 1974 Ank. Sh. 6,7,8.
2-Adıgeçen eser sh: 5,6,7,8,9.
3-Maide sûresi, 90-91.
4-Buhari, Tecrid-i Sarih Tere. 10/351-12/43