DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU KARARLARINDAN

isteyen kadın hakkında.

Karar No: 2

Karar Ta: 5.3.1966

Yüksek Başkanlıkça 25.2.1966 gün ve 13471 sayı ile Kurulumuza havale buyuru­lan Beylerbeyi Küplüce yolu No: 18 de Nigâr Boyar’ın Hacca yalınız gitmenin câiz olup olmadığı hakkındaki dilekçesi incelendi:

Haccın vücub-u edasının şartlarından birisi de Hacca gidecek olan kadının refakatinde mahremi (Pederi, erkek kardeşi, zevci, damadı, süt oğlu gibi kendisine karabet-i şer’iyyesi olan kimselerden biri) bulunmak şarttır.

Bu itibarla bir kadının, yanında mahremi bulunmadığı edayı Hac ile mükellef olmadığına oybirliğiyle karar verildi.

Defnedilen bir cesedin

nakli hakkında.

Karar No ; 11

Karar Ta : 16.3.1966

Yüksek Başkanlıkça 25.2.1966 gün ve 13480 sayı ile Kurulumuza havale buyurulan Tefenni Müftülüğünün 15.2.1966 tarih ve 33 sayılı, defnedilen bir cesedin nakli hakkındaki dilekçesi incelendi:

İslâmî hükümlere göre, kesin zaruret bulunmadıkça herhangi bir cesedin defnedildiği kabirden çıkarılarak başka bir yere nakledilmesi câiz olmadığına oybirliği ile karar verildi.

Eski bir mezarlığa Câmi inşaa et­menin

caiz olup olmadığı hakkında.

Karar Ta : 13.6.1906

Yüksek Başkanlıkça 17.2.1966 gün ve 11307 sayı ile Kurulumuza Havale buyurulan Bursa, Gürsu Nahiyesi Baraktaki Köyü Muhtarlığının 10.2.1966 tarihli eski bir mezarlı­ğın bir kısmının câmi inşaasında kullanılmasının sakıncalı olup olmadığı hakkındaki di­lekçesi incelendi:

Uzun müddet ölü defnolunmayan ve içindeki ölüler de çürüyüp toprak hâline gel­miş bulunan kabristana, içinde kemikler varsa, bunları başka bir yere naklettikten son­ra câmi yapılmasında bir mahzur bulanmadığına oybirliği ile karar verildi.

30/Mayıs/1942’den 11/Şubat/1944 tarihine kadar Kütahya merkez vaizliğinde bulunmuş ve bu tarihte Kütahya merkez müftülüğüne tâyin olunmuş, 22/Ağustos/1956 tarihinde de emekli olmuştur.

Ayrıca 1925 den 1952 tarihine kadar Kütahya’nın salâtin camilerin­den Takkeciler Camii İmam Hatipliği vazifesini de birlikte ifâ etmiştir.

1966 senesinde rahatsızlığı sebebiyle Hacca kendisi gidemediğinden yerine vekil göndermek suretiyle hacı olmuştur. Vekilinin Haçtan dön­düğü günün ertesi günü olan 17/Nisan/1966’da vefat etmiştir.

Allah rahmet eylesin.