Makale

DİŞ SAĞLIĞI

DİŞ SAĞLIĞI

Prof. Dr. Şaziye Aras
Ankara Univ. Diş Hekimliği Fakültesi

Sürekli dişlerdeki sürme gecikmeleri önemli midir?
Eğer sürekli diş, vaktinde sürmemişse bir diş hekimine danışmakta yarar vardır. Bu gecikme süt dişi köklerinin erimesinde bir gecikme, bir kist veya dişin sürmesini engelleyici bir oluşumla ilişkili olabilir. Vaktinde alınacak önlemlerle dişin gömülü kalması veya hatalı yönde sünnesi gibi ileride tedavisi zor sorunlarla karşılaşılması önlenebilir.
Bebeğiniz dişlerini koruyamayacağına göre, onun sağlıklı süren dişlerini korumak sizin görevinizdir. Bu konuda neler yapabilirsiniz?
Bebeklerin diş sağlığını korunmasına, dişler ağızda görüldüğü andan itibaren başlanılmalıdır. Bebekler bu dönemde şekerli, yapışkan püre kıvamında yiyeceklerle beslenirler. Dişler üzerinde kolaylıkla birikebilen bu gıda maddelerini uzaklaştıramazsak, çocuğa 10-12 yaşına kadar hizmet verecek olan süt dişlerini çürüme tehlikesiyle karşı karşıya bırakmış oluruz. Bu nedenle bebeklerin emzirilmesi ya da biberonla beslenmesinden sonra dişler temiz bir suya batırılmış gazlı bezle temizlenerek, beslenmeden sonra su içirilmelidir.
Biberon çürüğü ne demektir?
Özellikle gece beslenmeleri esnasında biberonlarla verilen bol şekerli mamalar henüz sürmüş olan süt dişlerinin hemen çürümesine neden olmaktadır. Geceleri tükrük akışı çok yavaşladığından, dişler üzerine biriken, şekerli mama artıkları, bütün gece boyunca ağızda mevcut olan mikropların faaliyeti ve asit oluşturması için ideal bir ortam yaratacak, oluşan asit ise bebeğin henüz süren dişlerini harap edecektir. Geceleri şekerli mama içeren biberonla beslenmeler ve emziklerin bala, şekere batırılarak verilmesi nedeniyle toplumumuzda 2-2,5 yaşında tüm süt dişleri çürümüş çocuklara rastlanma oranı çok yüksektir. Bebeklik çağında çürüyen dişler ağrılara, uykusuz gecelere, çocuğun beslenmemesine ve genel sağlığının tehlikeye girmesine neden olacaktır. Ağızdaki iltihaplı dişlerin genellikle çekilmesi gerektiğinden, çocuğunuz çiğneyebilmek için belki küçücük yaşta protez takmaya mahkum olacaktır.
Çocuklar dişlerini fırçalamaya ne zaman başlamalıdır?
Çocukların eline diş fırçasının 2-2,5 yaşında verilmesini öneriyoruz. FIRÇALA OYUNUNDAKİ AMACIMIZ, bu yaştaki çocuğun ona örnek olacak olan sizleri, abla ve ağabeylerini taklit içgüdülerinden yararlanarak, bu taklitlerinin günün birinde alışkanlık haline dönmesini sağlamaktır. Yalnız bu yaştaki çocuklar macunları yutacağından çok az miktarda koyunuz. Çocuklar 7-8 yaşlarına gelinceye kadar dişlerini ideal şekilde fırçalayamazlar. Bu nedenle onların fırçalama gayretlerini takiben denetiminiz ve temizlenmeyen bölgeleri sizin fırçalamanız gerekecektir.
Çocuğunuzun diş fırçası ve macunu nasıl olmalıdır?
Dişlerin onları çürüğe karşı koruyan flüor içeren ve çocuğun tadı hoşuna giden bir macunla fırçalanması gereklidir. Diş fırçasına yedi- rilmiş küçük bir parça macun temizlik için ye- terlidir. Çocuklar için tavsiye edilen diş fırçaları daha küçük boyutlu ve orta sertlikte olup, fırçaların kılları dağılıp bozulduğunda yenilenmelidir.