Makale

başyazı - II. AVRASYA İSLAM ŞURASI

başyazı

II. AVRASYA İSLAM ŞURASI

Mehmet Nuri YILMAZ
Diyanet İşleri Başkanı

Toplum veya fert açısından bir değerlendirme yaptığımız zaman, hayatın vazgeçilmez unsurlarından birinin ve belki en önemlisinin din olduğu ortaya çıkar. Yapılan araştırmalar tarihte dinsiz bir topluma rastlanmadığını ortaya koyduğu gibi, mutlak manada ateist bir insanın da olamayacağı sosyal araştırmalar tarafından ifade edilmektedir.
Bununla birlikte geçmişte zaman zaman insanoğlunun inancına ipotek konulduğu, hatta inançsızlığı temel edinen ideolojilerin dikta yönetimlerin desteği ile iktidara gelerek dinleri yok etme gayreti içerisine girdikleri de, bir vakıadır.
Ancak konu bir de neticesi bakımından değerlendirildiği zaman, komünist blokta olduğu gibi, bu tür yönetimlerin elde edebildikleri hiç bir başarı olmamıştır. Sonunda hep hüsran, gözyaşı ve manevi mutsuzluk söz konusu olmuştur,
Bunun en yakın örneği Sovyetler Birliği’nin önderliğindeki komünist blokta yaşanmış, bu blokun dağılıp insanların hürriyetlerini kazanmaları ile birlikte dini inançlar yeniden, büyük bir süratle ve gittikçe güçlenerek gün yüzüne çıkmıştır.
Türk kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi, 1990 sonrası bir taraftan Sovyetler
Birliği ve Yugoslavya’dan kopan Türk ve müslüman devletler, diğer taraftan ise Adriyatik’ten Çin Şeddine kadar yavaş yavaş demokrasiye geçen ülkelerde yaşayan soydaş ve dindaş topluluklar, dini alanda Başkanlığımız ile yoğun bir temas ve işbirliği içerisine girmişlerdir.
Bu işbirliği, her geçen gün daha da güçlenerek devam etmektedir. Bunun en güzel göstergesi ve en tatlı meyvesi; her yıl düzenlenen ve Başkanlığımızca organize edilen Avrasya İslam Şurası’dır.
I’ İki 1995 yılı Ekim ayında gerçekleştirilen Avrasya İslam Şurası’nın İkincisi 21-24 Ekim 1996 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenmiştir.
Şuraya bir öncekine göre daha fazla ülkeden, daha çok sayıda dini idare temsilcisinin katılmış olması, müslüman Türkiye Türkünün sesinin ulaşmış bulunduğu coğrafi mekanların genişliğini göstermektedir.
Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Başbakan Yardımcımız ve Bakanlarımızdan büyük ilgi ve destek gördüğümüz I. ve II. Avrasya İslâm Şurası boyunca basın- yayın kuruluşları ve kamuoyu bir an bile olsa ilgilerini esirgememişlerdir.
. Avrasya İslam Şurası’nda önceden tespit edilen gündem konuları müzakere edilmiş ve bu müzakereler doğrultusunda alınan kararlar “İstanbul Bildirisi” adı altında kamuoyuna duyurulmuştur. Din eğitimi, dini yayın, misyonerlik faaliyetleri, namaz vakitleri ile dini gün ve gecelerin belirlenmesi ve değişik yaş gruplarına sunulacak din hizmetleri konuları değişik oturumlarda tartışılmış ve akademisyenlerimizin bu konularda sunmuş olduğu tebliğler, Şuramızın ilmi seviyesine büyük katkılarda bulunmuştur.
Şurada alınan kararların hayata geçirilmesi ile yetmişbeş yıla yaklaşan fetret döneminin izleri soydaş ve dindaşlarımızın hayatından, inşaallah, tamamen silinecektir.
Bu yolda başarıya ulaşmayı Cenab-ı Hakk’tan niyaz ediyorum. ♦