Makale

HAŞERATLA MÜCADELE

HAŞERATLA MÜCADELE

Muhterem cemaat!

Cenâb-ı Hakk’a şükürler olsun yaz mevsimine ulaşmış bulunuyoruz. Ru­tubetli, güneşsiz, soğuk günleri gerilerde bıraktık. Günlerimizi gecelerimizi kapalı yerlerde geçirmekten kurtulduk. Artık, güneşten, temiz havadan bol bol faydalanabileceğim.

Lâkin bu def’a da karşımıza karasinekleriyle, sivrisinekleriyle, tatarcıklariyle, çeşit çeşit böcekleri, karıncalariyle bir yığın haşerat çıkmış bulunuyor. Bunlar, bütün kış boyunca hasretini çektiğimiz, dört gözle beklediğimiz yaz günlerinde ve gecelerinde bizi iz’âc edecekler, rahat bir nefes almamıza engel olacaklardır. Aynı zamanda bu hayvancıklar çeşit çeşit hastalıklara tutulma­mıza, sağlığımızın tehlikeye düşmesine de sebep olacaklardır. Çünkü bunlar mikrop taşırlar. Bilhassa karasinekler gıda almak için kondukları pisliklerden ayaklarına, kanadlarına yapışan mikropları, yiyeceklerimize, içeceklerimize kondukları her şeyimize bulaştırırlar. Sivrisinekler sıtmalıların kanlarını emmek suretiyle aldıkları sıtma mikroplarını bizim kanımıza aşılarlar, bizi böy­lelikle hasta ederler.

Muhterem müslümanlar,

Sağlığın kıymetini, sağlığı korumanın luzüm ve ehemmiyetini belirtmeğe hacet yoktur; bunu herkes takdir eder. Şu halde, karasineklerin, sivrisinekle­rin, tatarcıkların hücumundan, iz’acından kurtulmak, sağlığımızı korumak için bunlarla mücâdele etmemiz lâzımdır.

Muhterem müslümanlar,

Haşeratla mücâdele demek, onların üremelerine mâni’ olmak demektir. Haşerat pis yerlerde, çöplüklerde yuvalanır ve ürerler. Altı aylık bir yaz dev­resinde bir çift karasinekten beş katrilyon sinek ürediğini ilim adamları tesbit etmişlerdir. Milyon değil, müyar değil, trilyon da değil, katrilyon... Bu rakam size, sineklerin çoğalmaları ve etrafa mikrop yaymaları üzerinde bir fikir ve­rir kanâatindeyim. Bu korkunç üremeye mâni’ olmak mümkündür. Bunun için de bize düşen vazife çöplerimizi şuraya buraya atmamak, onları dâimâ ka­palı kablar içinde bulundurmak, pis su birikmelerini önlemek ve her bakımdan temizliğe son derece dikkat etmektir. Haşerat öldürücü ilâçlarla evlerimizi sık sık dezenfekte etmeliyiz. Bu hususta büyük gayret ve emekler sarf eden, Be­lediyelere ve diğer ilgili teşekküllere yardımcı olmalıyız.

Hulâsa: Dinimizin de emridir, daima temiz olalım. Oturup kalktığımız, çalıştığımız yerleri hep temiz tutalım. Süprüntülerimizi, çöplerimizi kapalı kaplarda saklayalım, temizlik amelesi gelince onlara teslim edelim. Civarımız­da su birikintisi görürsek onu muhakkak akıtalım. haşerat öldürücü ilâçlarla, haşerâtın yumurtalarını bıraktıkları yerleri, evlerimizi dezenfekte edelim. Böy­le yaparsak hem kendi sağlığımızı, hem de umumî halk sağlığını korumuş ve şu güzelim yaz mevsiminden de istediğimiz gibi rahat rahat faydalanmış oluruz.

★ ★ ★

(Bu hutbe M. Şevki Özmen tarafından hazırlanmış, Hutbe Komisyonunun tetkikinden geçmiştir.)