Makale

MİKROP NEDİR?

SAĞLIK KÖŞESİ:

MİKROP NEDİR?

Dr. Kemal TOPALAN

Bulaşıcı hastalıklar umumiyetle mikroplardan husule gelir. Mikroplar göz­le görülemeyecek kadar küçük uzviyyetlerdir. Görülmeleri ancak mikroskopla kabildir. Bazı mikroplar o kadar küçüktür ki, mikroskopla bile görülmezler. Mikroplar iki suretle hastalık yaparlar. Ya kendileri pek çok üreyerek vücuda yayılırlar veyahut bunların çıkardıkları toksin (zehir) ler vücûda ve kana ya­yılarak hastalığa veya ölüme sebep olurlar. Mikroplar hakkında malûmat tabâbetin hemen her şubesinde yeni bir feyiz, kaynağı olmuştur. Yaraların mik­roplarla kirlenmesine mânı olmak tedavi bakımından en önemli bir husustur. Tabipler kat’i teşhis koymak için önce mikropların nev’ini tâyin ederler, sonra hastalığa isim verirler.

Mikroplara mikroskopla bakıldığı zaman üç şekilde mikrop görülür: Yu­varlak, uzun, kıvrık. Bir milimetrenin on binde biri ve ölçülemeyecek ve hattâ hiç bir vasıta ile görülemeyecek küçükleri olduğu gibi, daha, büyükleri de var­dır. Meselâ: Kuşpalazı (difteri) mikrobunun uzunluğu bir milimetrenin üç yüzde biri kadardır.

Yuvarlak mikroplar da kokküslerdir. Bu mikroplar anjin, kan çıbanı, bademcik iltihabı, stafilokok, zatürre, menenjit, bel soğukluğunu yaparlar.

Uzun mikroplar ise tifo, dizanteri ve şarbon gibi hastalıkları husûle geti­rirler. Bunlara da basil denir.

Kıvrıklar ise; virgüle benzerler. Kolera hastalığını yapan mikrop da bu zümredendir. Bunlara vibriyon denir.