Makale

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU KARARLARINDAN

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU KARARLARINDAN:

Konu: Milli Eğitim Bakanlığı ile Karar No: 115

İşbirliği yapılması Hk.

Yüksek Başkanlıkça 20.4.1966 tarih ve 27253 sayı ile kurulumuza havale bu­yurulan kurulumuz üyelerinden Dr. A. Arslan Aydın ve Dr. Esat Kılıçer tarafın­dan Kurul Başkanlığına verilen 20.4.1966 tarihli “Meslek okullarının kitap, müf­redat ve programları üzerinde Millî Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılması” ko­nusundaki teklif 22.4.1966 günü kurulumuzun yaptığı toplantıda incelendi:

Bu evrakın müzakeresinde Kurul Başkanı Ali Rıza Hakses. üyelerden H. Hüsnü Erdem, M. Şehit Oral, İsmail Ezherli, İbrahim Eken, Dr. Ali Arslan Aydın, Dr. Esat Kılıçer, Lütfi Doğan, Ahmet Baltacı, Hasan Ege, hâzır bulun­muşlardır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki 633 Sayılı Ka­nunun 5. maddesinde, Din İşleri Yüksek Kurulunun görevleri sayılmıştır. Bu gö­revler arasında zikredilen (j) fıkrasında şöyle denilmektedir:

“Kuruluşa eleman yetiştiren okulların meslek dersleri ile diğer okul­lardaki din derslerinin kitap, müfredat ve programları hakkında rapor hazırlamak ve gerektiğinde ilgililerle işbirliği yapmak.”

Kanuna giren bu ifadeden:

1 — Başkanlığımıza İmam - Hatip yetiştiren İmam - Hatip Okulları ile Müftü ve Vaiz yetiştiren Yüksek İslâm Enstitüleri meslek derslerine âit kitap, müfredat ve programlar;

2 — Diğer okullardaki din derslerinin kitap ve müfredat programları üzerin­de kurulumuzun:

a) Rapor hazırlamak,

b) Gerektiğinde ilgililerle işbirliği yapmakla görevli olduğu anlaşılmakta­dır.

Kanuna giren bu maddenin açık âmir hükmüne göre:

1 — İmam - Hatip Okulları ve Yüksek İslâm Enstitülerinin meslek dersleri ile diğer okullardaki din derslerinin müfredatı ve programları üzerinde kurulumuz ile Millî Eğitim Bakanlığı Tâlim ve Terbiye Dâiresinin gerektiğinde işbirliği yapmaları hususunun devamlı olarak gerçekleştirilmesi;

2 — Halen Tâlim - Terbiye Hey’etinde tetkik edilmekte olan İmam - Hatip Okulları ile Yüksek İslâm Enstitüleri müfredat programlan üzerinde ortak çalışma yapılması, gerekli görülmüştür.

Devlet Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde gereken teşebbüsün yapılması için keyfiyetin Yüksek Başkanlığa arzına ittifakla karar verildi. 22.4.1966.