Makale

ÖRNEK BİR İLÇE, POLATLI

ÖRNEK BİR İLÇE, POLATLI

Hasan MERT

Müslüman Türk milletinin engin hamiyet-pe215rverliğinin şahane örneklerin­den birini de Polatlı da görelim:

Polatlı, Ankara - Eskişehir yolu üzerinde, Ankara’ya 70 Km. olan şirin bir ilçe. 89 köyü ve (23,000) dahili nüfusu olan bu ilçe halkının yardımları ile kısa zamanda meydana gelen eserler cidden insana güven veriyor, azmini artırıyor ve bu millet isterse herşeyi yapar inancını kuvvetlendiriyor. Halkın yardımı ile baş­layıp devam eden ve sonradan muâyyen miktarda devletin iştirâkiyle bir kısmı tamamlanan şu eserlerden: Dört katlı bir Hastahâne, Verem Dispanseri, Erkek Sanat Okulu, Kız Enstitüsü ve hazırlığına başlanan Lise’yi zikretmek ilçe hak­kında müsbet intiba sahibi olmaya kâfidir.

Bu kadar sür’atle gelişmekte olan bu ilçede, mâbed ve dini müessese yönün­den bir seneden beri kaydedilen gelişme ise şöyledir: (2 ya da 3 bin liralık Va­kıfların belli yardımından başka) tamamı ilçe halkının yardımiyle yapılan üç ma­halle camii, bir hayır sever vatandaş tarafından yaptırılan mescid ve ilçenin mübrem ihtiyacı olan müftülük binası.

Müftülük binasının yapılışı ve müştemilâtı üzerinde biraz izahat verelim:

1965 senesi Ocak ayında Orhangazi Müftülüğünden naklen Polatlı Müftülüğüne gelen Hulûsî Başoğlu, eski müftülük binasını makâmın şanına hiç yakış­tırmadığından ilk fırsatta müftülük binası yapılmasının gerekli olduğuna inana­rak hazırlıklara başladı. Bu işin başarılabilmesi için bir demek kurmak gerekiyordu: “Türkiye Hayırlar Yaptırma ve îdame Ettirme Demeği Polatlı Şubesi” ile temasa geçerek 1.5.1965 tarihinde fiilen çalışmalara başladı. Yapılacak binanın sadece Müftülüğü değil, ilçenin önemli ihtiyacı olan Kur’ân Kursu, kütüphâne, konfe­rans salonu ve müftülük lojmanı gibi bölümlerini de içerisine alması düşünülerek, Belediye Fen İşleri Müdürüne bu nitelikte bir plân hazırlaması için rica edildi. Diğer taraftan da bu iş için uygun 148 m2 arsa Belediyeden sembolik fiyatla te­min edildi. Ayrıca 10.000 lira naktî yardımla kum ihtiyacını Belediyenin temin edeceğini Belediye Reisi Sayın Kadir Özalp bildirdi. 15.7.1965 te hazırlıkları ik­mâl edilerek temeli atılan binanın bu safhasında hizmeti geçen, (Polatlı, şimdiki Osmancık Kaymakamı) Sayın Sadri Turan’ı şükranla yâdetmek bir insanlık bor­cudur.

Bugünkü hâliyle nakit olarak (ayni yardımlar hariç) 160.000 liraya mâlolan binaya Başkanlığımız 1965 bütçesine bu amaç için konan 50.000 liradan 5.000; 1966 bütçesine konan 250.000 liradan 10.000 lira olmak üzere Başkanlıkça 15.000 lira yardım yapıldı. Bugün tamamlanmış olan binanın müştemilâtı şöyledir:

Zemin kat: Mescid, müftülük arşivi ve ayrıca iki oda;

Birinci kat: Kur’ân kursu dershânesi, öğretmen odası;

İkinci kat: Müftülük makâmı, kâtip odası, konferans salonu ve kütüphâne;

Üçüncü kat: Müftülük lojmanıdır.

İlçede başka Kur’ân kursu olmadığından, açılış merâsimi yapılmadan tedri­sata başlanmıştır. Başkanlık Müfettişlerinden Hasan Hûlki Mert binayı ziyaret et­miştir. Hâlen, her haliyle bir okul sınıfından daha modern bir sınıfta, bugün 80’i kız. 50 si erkek olmak üzere 130 öğrenci Kur’ân-ı Kerim okumaya devam etmekte­dir. Yaz döneminde okulların tatile girmesiyle Orta Öğrenim talebelerinin kursa devamlariyle iki misline çıkacağı muhakkaktır. Bir erkek, bir de hanım öğreticisi olan kursun durumu memnuniyet vericidir.

Şu hususu da kaydetmeden geçemiyeceğiz: Binanın yapılışı sırasında Polatlı’lı mümin kardeşlerimiz gibi, imanlı hanımları da birbirleriyle yarış ederek altın ve bilezik bağışında bulunmak sûretiyle 47.500 lira yardımda bulunmuş­lardır. (Mevlâ, rızâsına muvafık eylesin). Yakında açılış merâsimi yapılacak olan müftülük binasının bütün hazırlıkları ikmâl edilmiştir.

Kısa zamanda yüce dînimizin şanına yakışır şekilde bir binaya kavuşan Po­latlı ilçesi örnek alınarak; diğer müftülerimizin de aynı şekilde gayret göster­melerini samimiyetle beklerken, bu hususta hizmetleri ve yardımları geçenlere teşekkür ederiz.