Makale

DİYANET İŞLERİ BAŞKANININ TEŞKİLÂTA BİLDİRİSİ

DİYANET İŞLERİ BAŞKANININ TEŞKİLÂTA BİLDİRİSİ


Diyanet İşleri Başkanlığı gibi ağır bir vazifeyi deruhte etmiş ve 6.4.1961 tarihinden itibaren vazifeye başlamış bulunuyorum.
Milletimizin topyekün kalkınmasında Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilâtına terettüp eden vazifelerin istenildiği tarzda yapılabilmesi için her zamandan ziyade gayret sarfetmemiz gerekmektedir.
Bütün meslekdaşlarımın kanun ve nizamnamelerle uhdelerine tevdi edilmiş bulunan vazifeleri, zamanında ve eksiksiz olarak ifa hususunda gösterecekleri hassasiyet ve üstün gayret, bunu gerçekleştirmeye kâfi gelecektir.
Mesleğimizi, lâyık olduğu Şerefli mevkie yükseltmek için el birliği ile çalışmamız gerekmektedir.
Başkanlık, Teşkilât mensuplarının, meslekleri dahilinde yetişmelerini, sağlamak üzere her imkân ve vasıtalarla kendilerine müzahir olmak kararındadır. Bunun tahakkuku, meslekdaşlarımızdan beklediğimiz gayrete bağlıdır. Bu cümleden olmak üzere evvelâ mücaz olmıyan müftü ve vâizlerimizle imam ve hatiplerin meslekî sahadaki bilgilerini artırma yolundaki çalışmalarına muvazi olarak gerek hariçte orta mektep ve lise imtihanlarına girmek ve gerekse Başkanlıkça açılacak kurslardan geçmek suretiyle kendilerini müsbet bilgilerle de mücehhez bir hale getirmeleri gerekmektedir.
Bu gayretler, meslekî seviyenin yükselmesini ve buna muvazi olarak da terfi ve terfih imkânlarını sağlayacaktır. 1961 yılı bütçesi ile 1500 Hayrat Hademesinin terfii buna bir başlangıçtır.
Müftü, Vâiz, Dersiam ve Îmam-Hatiplerimize karşı vatandaşların hususî bir sevgi ve saygı taşıdıkları, onların da buna tamamiyle lâyık oldukları muhakkaktır. O halde meslekdaşlanmızı mühim vazifeler beklemektedir.
Gerek bugünlerde gerek bundan sonra Millî tesanüdümüzü sarsmayı istihdaf eden her çeşit iç, dış tesirlerin menfî telkinlerine aslâ kapılmamaları, millet ferdleri arasında mevcut birlik ve kardeşlik duygusunu sarsacak hal ve hareketlerden son derece sakınmaları, gönül ve el birliği ile çalışmaları hususlarında vatandaşlarımızı her fırsat ve vesile ile aydınlatmaları bu vazifelerin en başında gelmektedir.
Millet ve memleket hayrına matuf gayretlerimizin muvaffakiyetle neticelenmesini Cenâb-ı Hak’tan dilerim.
(Dağıtım: Bütün Müftülüklere yazılmıştır.)
H. Hüsnü Erdem
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI