Makale

ÇOCUKLUK DÖNEMİ Enfeksiyon Hastalıkları Grip

Dr. Muhammet H. Kotan

ÇOCUKLUK DÖNEMİ
Enfeksiyon
Hastalıkları
Grip

Grip, soğuk algınlığı gibi bir virüs hastalığıdır. Hastalık başka birine doğru öksürme ve hapşırmayla geçer. Hastalığı başka birine bulaştırma riski ilk haftada en yüksektir. Çocuk gribe yakalandıktan 2-3 gün sonra; eklem ve baş ağrısı, boğaz ağrısı, titreme, öksürük, nezle, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateş başlar. Her şeyden önce çocuğun iyi bir bakıma ihtiyacı vardır. Önemli olan çocuğun bol miktarda sıvı ve C vitamini almasıdır. Boğaz pastilleri ve öksürük şurubu, boğaz ağrısını hafifleteceğinden, geceleri rahat uyumayı sağlar. Fakat asla aspirin verilmemelidir. Grip genellikle 710 gün arasında atlatılır.
Sinüzit
Çocuklarda burna açılan yüz bölgesinde üst çene ve kafatasının bazı bölümlerine ait sinüs adı verilen boşluklar, geçirilen soğuk algınlığı, nezle ya da grip gibi enfeksiyonlardan sonra tıkanabilir. Dolayısıyla içinde sıvı birikip zaman içinde bu sıvı bakteriyle enfekte olduğunda sinüzit yani sinüs enfeksiyonu gelişir. Öksürük veya nezle gibi bulgular, 10 günden fazla gözlemlendiğinde sinüzitten şüphelenilir. Sinüzit, sürekli burun akıntısına ve özellikle geceleri yatar vaziyette boğazın arkasına akıntıya sebep olur. Bu da öksürüğü peşinden getirir. Ayrıca baş ağrısı da sık görülen bulgulardandır. Antibiyotik kullanımıyla tedavi edilebilir.
Soğuk Algınlığı (Nezle)
Nezle; öksürük, hapşırık ve gözlerde sulanmayla seyreder. Hafif ateş, halsizlik ve daha büyük çocuklarda baş ağrısı da gözlenir. Hastalığın rahat bir şekilde atlatılması için yatılan odanın havasını nemlendirmek gerekir. Ateş, şikayetlerin başladığı ilk 3 günde olur, sonra düşmeye başlar. Ateşi kontrol altında tutmak için parasetemol kullanılır. Aspirin 12 yaşından küçük çocuklarda karaciğer ve beyinde ağır tahribata yol açabileceğinden vi- rütik enfeksiyonlarda kullanılmamalıdır. Burnu açık tutmak için burun damlaları verilir. Yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Çocuk hem ateşin etkisiyle, hem de solunum yolundan sıvı kaybettiğinden ek su alması sağlanmalıdır.
Bronşiyolit
Sıkça görülen alt solunum yolu enfeksiyonlarından biri olan bu hastalığa RSV adı verilen virüs neden olur. Ateş, nezle, kulak iltihabı ve öksürükle başlar. 2 yaşından küçük çocuklarda daha sık görülen bronşiyolit; öksürük, hırıltı ve solunum güçlüğüne neden olur. Öksürük ve solunum güçlüğü beslenmeyi zorlaştırdığı gibi, aşırı huzursuzluk ve hâlsizliğe de yol açabilir. Ağır bronşiyolitler- de solunum sıkıntısı daha hızlı gelişir. Solunum yolları balgam dolar. Burunda da kalın sümükler oluşabilir. Soğuk hava buharı bu balgamları yumuşatarak dışarı atılmasına yardımcı olur. Aşırı solunum sıkıntısı olan çocukların oksijen ve sıvı alım- larını kolaylaştırmak için hastanede tedavi gerekebilir. Bronşiyolit, prematüre ve kalp hastası olan bebeklerde daha ağır seyreder. Antiviral ilaç, ağır olan vakalarda yoğun bakım şartlarında kullanılır. Ortalama 1-2 hafta içinde düzelir.