Makale

Editörden

Editörden

Günümüzde bilimsel, teknik ve sosyolojik açıdan hızlı bir değişim sürecine şahit olmaktayız. Bu hızlı değişim, diğer toplumsal hizmetlerde olduğu gibi din hizmetlerinde de yeni yöntem ve arayışları kaçınılmaz kılmaktadır. Bu gerçekten hareketle Başkanlığımız, toplumsal ihtiyaçları da dikkate alarak tüm hizmet alanlarını gözden geçirerek değerlendirmekte, modern gelişmelerin ge-tirdiği yeni iletişim imkânlarını da kullanmak suretiyle hizmet anlayışına yeni bir dinamizm kazandırmaya çalışmaktadır.
Bugün iletişim teknolojisinin sağladığı imkânlar sayesinde hemen her tür bilgiye kısa zamanda ulaşmak mümkün olmaktadır. Bu reel durum, İslâm dini hakkında yurt içinde ve yurt dışında bilgi sunan tüm iletişim araçlarının bilgi-nin elde edilmesi ve aktarılmasında daha duyarlı ve daha dikkatli olmasını ge-rekli kılmaktadır. Aksi halde İslâm dini hakkında edinilen pek çok bilgi, hura-felerle karışık, sağduyudan uzak, kimi zaman önyargılı ve zaman zaman da gerçekleri saptırıcı nitelikte olacaktır.
Başkanlığımız hizmetleri içerisinde yayın faaliyetleri, iletişim imkânlarının zenginleşmesi nedeniyle daha da önem kazanmış, yayınlarımız adeta Başkanlı-ğımızın hizmet anlayışının ve bu anlayışa uygun faaliyetlerinin izlenebileceği pencere mahiyetine bürünmüştür. Bu yüzden Dini Yayınlar Dairesi Başkanlığı, din hizmetlerinin kazandığı yeni boyuta paralel olarak basılı, sesli ve görüntü-lü yayın faaliyetlerinin niteliğinin daha da artırılması yönündeki çabalarını sürdürmektedir. Kurulduğu 1924 yılından bu yana Başkanlığımızın yaptığı yayın çeşidi kaynak eserler başta olmak üzere yüzlerle, nüsha adedi ise mil-yonlarla ifade edilmeye başlanmıştır. Sürekli değişen bir dünyada farklılaşan beklentiler ve daha iyi, daha faydalı olanın aranışı, sunduğumuz hizmetleri gözden geçirmemizi sağlamakta, modern imkânlardan yararlanmak suretiyle yaptığımız her işi daha da güzelleştirme yönünde bir teşvik unsuru olmaktadır.
Bu yıl sayısız güzellikleriyle maneviyat iklimimizi kuşatan Ramazan ayına çevremizde yaşanan şiddet, acı ve gözyaşının yüreklerimizi dağladığı bir haleti ruhiye ile giriyoruz. Tarihsel süreç içinde savaşların barış getirdiği görülme-miştir. Ve insanlık tarihi boyunca savaşlar, genellikle bitmek tükenmek bilme-yen ihtiraslar uğruna yapılmıştır. İşte bu ihtirasları dizginleyecek otorite olan din, insanlığın huzuru, barışı ve esenliği için vardır. Son ve en mükemmel din olan İslâm, adını aldığı kelimenin tüm anlamlarını içinde barındıran “barış” dinidir, insanlık için huzur, adalet ve sevginin temsilcisidir. İslâm dinini, sahih kaynaklara dayalı doğru bilgi ile aktarmayı amaç edinen Başkanlığımız, yayın faaliyetleri aracılığıyla İslâm’ın engin barış ve huzur iklimini insanlara taşı-maya soluklanmaksızın devam etmektedir.
Üç ayların huzur dolu iklimini yaşadığımız şu günler, dünyanın ağır meş-galeleriyle bunalan ruhlarımızı dinlendirmek, kulluk şuuru içinde Yüce Al-lah’ın rahmet ve merhametine sığınmak ve yapıp ettiklerimiz konusunda vic-dan muhasebesi yapmak için çok kıymetli fırsattır. Bu aylar, imandan gelen bir heyecanla ibadet hayatımızın daha canlı tutulduğu, feyizli ve bereketli bir mevsimdir.
İnsanlığın bütün kin, çekişme ve sonu gelmeyen ihtiraslarını bırakarak ba-rış ve huzur dolu bir dünyaya doğru koşması umudumuzla yeni sayımızı ilgi-nize sunuyoruz. Bir sonraki sayıda yeniden buluşmak dileğiyle.
Dr. Yüksel Salman