Makale

Editörden

Editörden...

Merhaba

Diyanet ilmi Dergi’nin 2005 yılının ilk sayısı ile birbirinden farklı konulan entelektüel düzeyde ele alan karma bir içerikle sizlerle birlikteyiz. Medyanın, çeşitli iletişim biçimleriyle insanları büyük ölçüde etkisi altına aldığı günümüzde, “klâsik” bir değer olarak “kalem”in gücü hâlâ etkisini sürdürmektedir. Çünkü Yüce yaratıcı, Alak suresinde insanlara “kalemle yazmayı ve bilmediklerini öğrettiğini” ifade etmektedir. Bu yüzden biz de ilmi Dergi aracılığıyla “kalem” ile sözümüzü, “dinleyenler için” sürdürmeye devam etmekteyiz. Okuyan ve Kur’an’m istediği üzere “sözün en güzeline tâbi olanlara” ne mutlu!
Dergimizin bu sayısında, Doç. Dr. Bilal Kemikli “Popüler Dinî Kültürde Hz. Peygamber -Vesiletü’n-Necat Örneği-” makalesiyle yer almaktadır. Bu makalede, Süleyman Çelebi’nin halk arasında “Mevlid” olarak bilinen manzum eseri konu edinilmektedir. Dr. Hüseyin Çeliker, “Islâm Hukukunda Tahkim” adlı makalesinde, kişiler arası anlaşmazlıkları gidermenin bir yolu olarak “tahkim” konusunu ayrıntılı bir şekilde ele almaktadır.
“Kelâmî Açıdan îmanın Mahiyeti ve Din Özgürlüğünün Muhtevası” başlıklı makalesiyle Dr. Recep Ardoğan, din özgürlüğünün vazgeçilmez bir insan hakkı olduğunu, kâmil bir din hürriyetinin aynı zamanda dinî pratikleri de içermesi gerektiğini vurgulamaktadır. Doç. Dr. Hidayet Aydar ise “Ölümsüzlük Arzusu veya Uzun Süre Yaşamak Meselesi” adlı ya-zısında, insanlığın kadim bir rüyası olan uzun süre yaşama isteğini, hem dinî referansların ışığı altında hem de genetik alanındaki gelişmeleri dikkate alarak değerlendirmektedir. 
Prof. Dr. Abdülhakim Yüce’nin kaleme aldığı “Kur’an ve Şifre” başlıklı makalede de sık sık gündeme gelen “Kur’an-ı Kerim’in Şifresi” konusundan hareketle olaya farklı bir yaklaşım getirilmektedir. “Televizyonun Birey ve Toplum Üzerindeki Olumlu ve Olumsuz Etkileri” konulu makalesiyle İbrahim Turan da iletişim çağında en etkili araçlardan biri olan görsel medya enstrümanı televizyonun, birey ve toplum üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini irdelemektedir.
Görsel medyanın yarattığı illüzyonlar sebebiyle, bazı geleneksel değerlerin unutulduğu veya küçümsendiği günümüzde, gözleri kamaşmış insanlarımıza belki “sözün güzeline tabi olabilmeleri için” dinleyecekleri bir söz yumağını yeni sayımız aracılığıyla takdim ediyor, sözü “kalem sahipleri”ne bırakıyoruz.
Yüksel SALMAN