Makale

Pergel Projesi

Halime Karabulut

“Biz pergel gibiyiz. Bir ayağımız din üzerinde sağlamca durur, Öteki ayağımız yetmiş iki milleti dolaşır.”
Hz. Mevlana

Pergel Projesi

Göçün getirdiği sorunlar 80’li yıllarla birlikte başladı. Bu süreçle birlikte Türkiye’nin muhtelif bölgelerinden Mersin’e yerleşen vatandaşlar kente uyum sorunlarıyla karşı karşıya geldiler. Yapılan araştırmalar Mersin ile beraber diğer göç alan kentlerin âdeta birer sorun yumağına döndüğünü haber veriyor. Din görevlileri olarak bizler de halkın yaşadığı sorunlar karşısında etkin bir şekilde din hizmetini sunmak için yoğun bir arayış içeresine girdik. Bu bağlamda iç göçün doğurduğu sorunların çözümüne yönelik kamu kurum ve kuruluşları ile de ortak hareket ederek Pergel Projesini yapmaya karar verdik.
Peki, nedir bu Pergel Projesi? Bu proje ile toplumun her kesimini bir araya getirecek, din, dil, mezhep ayrımı gözetmeyen, zengin, fakir, genç yaşlı, kadın-erkek, eğitimli eğitimsiz sosyokültürel düzeyi ne olursa olsun bütün insanlar arasında sevgi ve hoşgörü zemininde, kimsenin ötekileştirilmediği bir toplumun devamlılığına katkı sağlamak amacında idik.
Göçün getirdiği sorunlardan en fazla etkilenen kesimin, kadınlar ve çocuklar olduğunu gördük. Özellikle sosyokültürel düzeyi düşük, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ailelerde, kadınlar ve tabii ki çocuklar pek çok sorunla baş etmek zorunda kalıyorlar. Ötekileştirilen, şiddet gören, maddi imkânsızlıkların getirdiği sıkıntıları sineye çeken kadınların varlığı hepimizin malumu. Hele bu kadınlar, köylerinden, işlerinden, evlerinden kopartılıp, hiç bilmedikleri sosyal bir çevreye geldiklerinde sorunların içinde iyice bunalıyor, şehre intibak etmekte zorlanıyorlardı.
Onların sorunlarını nasıl azaltabiliriz? İhtiyaçlarını bir nebze olsun nasıl karşılayabiliriz, diye düşünmeye başladığımızda bu projeyi uygulamaya karar verdik. Din görevlileri olarak öncelikle bir proje ekibi kurarak işe başladık. Proje hazırlandı ve Mersin İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına sunuldu. 83.500 TL bütçe ile desteklendi. Proje ortaklarımız olan kamu kurumları ile koordineli bir şekilde çalışmalarımızı yürüttük. Ancak önümüzde aşılması gereken bir engel daha duruyordu. İnsanlara nasıl ulaşacak ve onlara kendimizi nasıl anlatacak ve tanıtacaktık?
Projenin tanıtılması için halka yönelik konferanslar, bilgilendirme faaliyetleri ve sosyal aktivitelerin yanı sıra kurumlarla ortak iş birliği faaliyetleri ile toplumsal ve kurumsal yardımlaşma ve dayanışmayı Mersin özelinde sağlamakla işe “Bismillah” diyerek başladık.
Pergel Projesi kapsamında neler yapıldı?
Projenin başlamasıyla birlikte Mersin’in yoğun göç alan mahallelerindeki cami ve Kur’an kursları merkezli vaaz ve sohbetler başlatıldı. Her hafta düzenli olarak müftü, vaiz ve Kur’an kursu öğreticileri tarafından vaaz ve sohbetler yapıldı, mobil aile-irşat denilebilecek hizmetler sunuldu. Proje ortağı kurumlardan uzmanlar, önceden belirlenen konularda halkı bilgilendirdi.
Mahallenin genç kızlarından oluşan bir kulüp kuruldu. Gençlerle kitap okuma programları, sohbet, sosyal etkinlikler yapıldı. Gençlerden oluşan ilahi grupları ve tiyatro ekipleri ile proje süresi boyunca yapılan programlar renklendirildi. Yarışmalar düzenlendi ve yetenekli gençler desteklendi.
Kulübe katılan gençlerin açık öğretim okullarına kayıt yapmaları sağlandı. Manevi destekle birlikte maddi durumu iyi olmayan gençlere maddi destek de sağlandı. Nitekim 2009 yılında Lise ve ön lisans programlarına kayıt yapan gençlerden bir kısmı 2013 yılında yine aynı bölgelerde yürütülecek olan “Kardeşlik Projesi” kapsamında istihdam edildi. Bu da projelerin kısa vadede sağladığı yararların yanı sıra uzun vadedeki faydalarını da görmek açısından motive edici oldu ve daha sonraki yıllarda daha kapsamlı ve geniş kitlelere yönelik yeni projelerin yürütülmesine zemin hazırlamış oldu.
Proje kapsamında yapılan faaliyetleri kısaca maddeler hâlinde özetleyecek olursak;
1. Kadınlara yönelik 100 konferans programı düzenlendi.
2. İki ayrı ilçede toplam 100 daimi üye ve çok sayıda kayıtsız üyesinin bulunduğu Gençlik Kulübü kuruldu.
3. Gençlik Kulübü üyelerinden oluşan iki adet ilahi korosu oluşturuldu.
4. Akdeniz ve Toroslar ilçe müftülüğüne bağlı iki ayrı Kur’an kursunda Gençlik Kulübü kütüphanesi kuruldu ve kulüp kütüphanesine 2998 adet kitap alındı.
5. 100 adet Gençlik Kulübü kitap okuma programı gerçekleştirildi.
6. Gençlik Kulübü üyeleri arasında, “Kardeşlik” konulu şiir ve kompozisyon yarışmaları ile “Kur’an’ı güzel okuma” yarışmaları yapıldı. Kazanan gençler ödüllendirildi.
7. 200 kadının katılımıyla Konya’ya bir gezi düzenlendi. Geziye katılanlara Mevlana’nın kitaplarından hediye edildi.
8. Maddi imkânları kısıtlı olan 100 ailenin evine ziyaret gerçekleştirildi ve çeşitli hediyeler verildi.
9. Proje etkinliklerine sürekli katılanlara, Kur’an Yolu Tefsiri, Diyanet İlmihali, Kur’an-ı Kerim ve Meali verildi.
10. Projenin iyi uygulamaları ve proje etkinlikleri bağlamında bölgenin tespit edilen ihtiyaçları rapor edilerek ilgili makamlara iletildi. Tespit edilen ihtiyaç ve sorunların çözümüne yönelik 7 ayrı projenin daha hazırlanarak yürütülmesine zemin hazırlanmış oldu.
Proje amacına ulaştı mı?
Din görevlileri olarak amacımız halka ulaşmak, onların kalbini kazanmak, toplumda sevgi barış, hoşgörü ortamının oluşmasına katkı sağlamak idi. Özellikle toplumun farklı kesimleri arasında yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlandıran, farklılıklardan ziyade ortak değerlerde buluşmayı sağlayan bu proje ile hedeflerimizi büyük oranda gerçekleştirdiğimizi söyleyebiliriz.
Örneğin her hafta kitap okuyup sohbet ettiğimiz, açık öğretim programları ile eğitimlerini tamamlamaları için desteklediğimiz gençlerin katıldığı Gençlik Kulübü programları… Bu programlar sayesinde kendileri için yeni hedefler koyan pırıl pırıl gençler... Meryem Kaçal, bu gençlerden bir tanesi. Bizlere duygularını şöyle ifade ediyordu: “Bu proje sadece bana değil, bütün mahalle halkına çok şey kazandırdı. Âdeta mahallenin yaşam tarzı değişti. Artık insanlar boş durmuyor, gereksiz konuşmuyor. Yaşlı kadınlar bile ilimle meşgul olur hâle geldi. Bundan daha güzel hizmet olur mu? Mahallemize bundan daha büyük fayda olur muydu?”
Evet, Meryem kardeşimiz bu projeden istifade eden 1200 kişiden sadece bir tanesi. Fakat Meryem gibi daha yüz binlerce gencin din görevlilerinden bu hizmeti beklediğininde farkındayız.