Makale

Editörden...

Editörden...

Şiddet ve terörün bitmediği ihtiras dolu bir dünyada yaşıyoruz. Masum insanlar ölüyor, ocaklar sönüyor, çocuklar kimsesiz ve çaresiz kalıyor, kadınlar ve yaşlılar teröre kurban gidiyor, barış ve uzlaşma kavramları bir söylem olmaktan öteye geçmiyor. Güney Asya’da yüz binlerce insanın ölümüne, yersiz ve yurtsuz kalmasına sebep olan bir felâket yaşıyoruz. İhtiyar dünyamız bu yükü kaldırabilecek mi, bilmiyoruz. İnsanlık geleceğinden endişe ediyor. Umutlar korkuya dönüşüyor.
Biz, dergimizin bu sayısını şiddet ağırlıklı olarak plânlamıştık. Kurban üzerinden yapılan tartışmalar geride kaldı. Bayrama yüreğimiz burkularak girdik. Doya doya bayram coşkusunu yaşayamadık. Nasıl yaşayabilirdik ki! Gündemde hem Tsunami felâketi hem de misyonerlik faaliyetleri önemli bir yer işgal ediyordu. Misyonerlik konusuna, Başkan Yardımcımız Doç. Dr. Mehmet Görmez’le yaptığımız bir söyleşiyle açıklık getiriyoruz. Ancak konuyu ayrı bir dosya olarak da ele almayı planlıyoruz. Ayrıca misyonerlikle ilgili olarak özellikle görevlilerimizin istifade edeceği çok güzel bir kitabı yayına hazırlıyoruz.
Prof. Dr. Naci Bostancı, sosyolojik bir tahlille şiddetin kökenini ortaya koyuyor; Prof. Dr. Şinasi Gündüz, şiddet ve terör kavramlarını analiz ederek "İnsanlara kurtuluş ve hakikat sunma iddiası taşıyan dinsel gelenekler ve inançlar, nasıl şiddet ve teröre referans olabilir?" diye soruyor, İslam’ın şiddet ve terörle bağdaştırılmayacağını ortaya koyuyor. Prof. Dr. Edibe Sözen medyada şiddet konusunu gündeme taşıyor. Ayfer Balaban, şiddeti aile boyutuyla ele alıyor, Dr. Ömer Menekşe çocuk ve şiddet konusunu inceliyor, Abdurrahman Akbaş ise çocukların bilinçaltını sevgi ve hoşgörüden uzak bir biçimde şekillendiren sanal şiddete dikkat çekiyor. Dr. Yaşar Yiğit de Fîl Sûresi bağlamında inanca saygının gereğine vurgu yaparak "kutsala saldırının bedeli"ni sorguluyor.
Diğer yazıları da beğenerek okuyacağınızı umuyoruz.
Şiddetin ve felâketin her türünden uzak; barış ve kardeşliğin, diyalog ve hoşgörünün egemen olduğu bir dünya umuduyla gelecek sayımızda buluşmak üzere...

Yüksel Salman