Makale

Anlatırsan Anlatırım Projesi

Halime Karabulut

Anlatırsan Anlarım Projesi

Günlerden cuma, Çorum Müftülüğünden Abdullah Sanar namaz için Merkez Veysel Karani Camii’ne gider. İmam, hutbe için minbere çıktığında, bir kişinin de hemen minberin yanında ayağa kalkarak okunan hutbeyi işaret diliyle etrafındakilere anlatmaya başladığını görür. Namazdan sonra işaret dili çevirmeninin yanına giderek tanışır. Engellilere karşı duyarlılığı ile dikkat çeken bu zat, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olduğunu ve etrafındaki cemaatin de İşitme Engelliler Lisesi öğrencileri olduğunu söyler.
Bu durumdan haberdar olan Çorum İl Müftüsü Mehmet Aşık işaret dilini bilen bir ilahiyatçının varlığını büyük bir avantaja çevirmek için proje koordinatörü Abdullah Sanar ile birlikte engellilere yönelik bir proje hazırlamaya karar verirler.
Kısa sürede yapılan çalışma ve araştırmalar neticesinde Çorum’da 100’ün üzerinde işitme engelli vatandaş tespit edilir. Ayrıca, Çorum Özel Eğitim Meslek Lisesinde (Ordu, Sivas, Samsun, Kayseri, Yozgat, Çankırı, Kastamonu ve Kırıkkale illerinden gelen) eğitim gören 90 öğrenci de projeye dâhil edilir. Yapılan vaaz ve okunan hutbelerin işitme engelli cemaat tarafından anlaşılmasını sağlamak için, Merkez Murad-ı Rabi Ulu Cami ve İşitme Engelliler Lisesi yanında bulunan Veysel Karani Camileri seçilir.
Projenin daha çok kişi tarafından bilinmesi için, İl Müftüsü Mehmet Aşık, proje koordinatörü Abdullah Sanar ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışan işaret dilini de çok iyi bilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Yakup Meral ile birlikte “Anlatırsan Anlarım Projesi”ni basına tanıtır. Yerel basının büyük ilgi gösterdiği toplantıda, Aşık; Engelli vatandaşların dinî bilgileri öğrenme konusunda sıkıntı çektiklerini, onlara bu hizmeti vermenin boyunlarının borcu olduğunu belirterek, bu projeyi başlattıklarını belirtir. Projeyi ilk etapta işitme engellilere yönelik olarak hazırladıklarını, ilerde görme engelliler için de proje hazırlayacaklarını belirten Mehmet Aşık, engellilere dinî bilgi verebilecek eleman sayısını artırmaya yönelik özel kurslar açmak suretiyle engellilerin dinî bilgilerden mahrum kalmaması için gereken çabayı göstereceklerini belirtir.
“Anlatırsan Anlarım Projesi” kapsamında, işitme engellilerin dinî hayatına katkı sağlamak ve doğru dinî bilgiyi sunmak amacıyla; işaret dili ile hutbe ve vaaz anlatımı, bütün engelli grupların ramazan ayı boyunca teravih namazlarını rahat bir şekilde cemaatle kılmalarını sağlamak ve yapılan vaazların ayrıca işaret diliyle anlatılması başta olmak üzere çeşitli hizmetler yürütülmüş, işitme engellilere yönelik iftar yemeği düzenlenmiş ve yaz Kur’an kursu açılmıştır. Dünya Engelliler Gününde ise özel bir program tertip edilmiştir. Bu programda;
İşaret dili ile ilahi konseri verilmiş, Kur’an-ı Kerim okunurken panoya ayetler yansıtarak işaret dili ile Kur’an-ı Kerim meali verilmiş ve aynı zamanda Braille alfabeli kabartmalı Kur’an-ı Kerim’den ayetler okunmuştur. Projeye katılan yetmiş işitme engelliye Kur’an-ı Kerim hediye edilmiştir. Proje etkinliklerinin resim ve video kayıtları alınmış ve proje faaliyet kitapçığı basılmıştır.
Çorum Müftülüğünün iştirakçi olarak katkı sağladığı Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) desteklediği ve Millî Eğitim Bakanlığı Modüllü 120 saatlik “Sessiz Dil Projesi” ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün düzenlediği işaret dili kursuna 2 Kur’an kursu öğreticisi ve 13 Din görevlisi katılarak sertifika almıştır.
“Anlatırsan Anlarım Projesi” kapsamında, Çorum merkezde ikamet eden yaklaşık 100’ü aşkın işitme engelli vatandaş ile Çorum Özel Eğitim Meslek Lisesinde (İşitme Engelliler Meslek Lisesi) eğitim gören 90 öğrenci faydalanmıştır. Ayrıca proje kapsamında kamu personeline ve halka yönelik de faaliyetler yürütülmüştür. İşaret dili kursu açılmış, müftülük personeline, kamu kurum ve kuruluşlarındaki personel ile gönüllü vatandaşlara da işaret dili öğretilmiştir. Bu yönüyle proje, kamu kurum ve kuruluşları ile STK’ların, engelliler için işbirliği çalışmalarını gösteren çok değerli bir çalışmadır.
Bu proje; işitme engellilerin dinî değerleri öğrenmelerinin yanında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda zararlı alışkanlıklar ve ortamlardan uzak durmalarına imkân sağlayan, bedensel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimlerini destekleyecek, entelektüel birikimlerini artıracak bir çalışma niteliğini de taşımaktadır.
Proje, ilk olarak Millî Eğitim Müdürlüğünden görevli Yakup Meral ve Kerebi Gazi Vakfı üyesi İbrahim Latif Aslan tarafından vaaz, hutbe, dinî konferans ve sohbetlerin işaret diliyle anlatılması ile başlamış ve daha sonraları işaret dili sertifikası alan din görevlileri ve işitme engellilerin katkısı ile devam etmiştir.
Bu projeyi başlatma sebebini İl Müftüsü Mehmet Aşık şöyle anlatıyor: “Bir gün yaşlı bir amca yanıma gelerek 40 yaşında işitme engelli bir oğlu olduğunu, kırk yıldır hasta ve yatağa bağlı yaşadığını, o güne kadar da kendisiyle hiçbir iletişim sağlayamadığını, işaret dilini bilmediğini söyledi. Hz. Muhammed (s.a.s)’i anlattığımız bir sohbette ise, işitme engelli bir genç: “Muhammed kim, nerede yaşıyor, ben tanımıyorum onu” deyince bundan derin bir üzüntü duyduk ve böyle bir proje yapmaya karar verdik.”
Projenin başlamasını sağlayan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Yakup Meral ise; işitme engellilerin dinî bilgileri öğrenmekte büyük zorluk çektiğini, onları anlamak ve yardımcı olma noktasında kendilerine destek verenlerin çok az olduğunu fark ettiğinde, engellilere bir nebze olsun yardımcı olmak için, özel bir çaba göstererek işaret dilini öğrendiğini ve elinden gelen bütün gayreti bundan sonra da göstereceğini belirtmektedir. Yakup Meral, Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in: “Müminler birbirini sevmede, birbirlerine merhamet etmede ve birbirine şefkat göstermede tek bir beden gibidir. O bedenin bir organı acı çektiği zaman, bedenin diğer organları da uykusuz kalıp acı çekerler.” (Müslim, Birr, 66.) ifadeleriyle işaret ettiği, “kardeşinin derdiyle dertlenen kâmil bir mümin” tavrını sergilemeye devam edecektir.
İl Müftüsü Mehmet Aşık, proje koordinatörü Abdullah Sanar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Yakup Meral, Kerebi Gazi Vakfı üyesi İbrahim Latif Aslan, projede emeği geçen bütün personel ve katılımcılar biliyor ve inanıyor ki:
Âmâ olmak görmeye engel, ortopedik engelli olmak yürümeye engel, işitme engelli olmak duymaya engel… Fakat bunların hiçbiri İslam dinini öğrenmeye ve ibadetlerini yapmaya engel değildir, kendilerine mutlu bir hayat sunabilirsek! Engellilerle doğru iletişim kurar ve onları hayatın her alanına dâhil edebilirsek! Onların saygınlıklarını güvence altına alıp öz güvenlerini geliştiren ve toplumsal yaşama etkin biçimde katılmalarını kolaylaştıran şartları kendilerine sunabilirsek…